Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A chilei borvilág

A chilei borvilág
Ismerje meg Chile borászatának, valamint a csodálatos Carmenere rövid történetét!
 

 

1548-ban ültették Chilébe az első szőlőtőkéket spanyol telepesek. Az 1800-as években kedvelt célpont volt Franciaország a chilei felsőbb osztály körében, így terjedtek el az országban a bordeaux-i fajták.(Cabernet sauvignon, merlot, carménère és cabernet franc)

A chilei szőlőültetvények a 4500 km hosszú országban 900 km-en helyezkednek el 150 km szélességben. Jelenleg körülbelül 130 ezer hektár terület van betelepítve.

Az 1980-as években -politikai stabilitásnak köszönhetően- kezdődött a chilei borászat reneszánsza a rozsdamentes acéltartályok elérhetővé válásával, és a tölgyfahordós érlelés elterjedésével. Ennek nyomán a pincészetek száma rohamos növekedésnek indult, míg 1995-ben 12, addig 2005-ben már több mint 70 pincészet tevékenykedett az országban. Ezzel együtt természetesen a borexport is hatalmas lendületet kapott.

Szintén fontos tényezője a chilei borkultúra kialakulásának és fejlődésének az, hogy a 20. század végén számos bortermesztéssel foglalkozó francia család telepedett le Chilébe, magukkal hozva a borkészítéssel kapcsolatos tudásukat és tapasztalataikat.

2015-ben Chile a világ hatodik legnagyobb termelője volt. A leggyakoribb szőlőfajták, a cabernet sauvignon, a merlot és a carmenere.

Az ország egyik legismertebb és legjobbnak tartott borvidéke az Aconcagua Valley, Santiagotól északra található. A völgy éghajlatát az Andok és a Csendes óceán hatásai befolyásolják. A szőlőterületeken uralkodó klíma mediterrán. A nyár száraz és hideg, míg a tél csapadékos. Az érési időszak hosszú.

 

Carménère „Chile zászlósbora”

Ősi fajta, a legelterjedtebb nézet szerint megegyezik a Római Birodalomban igen kedvelt Bituricával.

Mai fajtája valószínűleg Medocból származik

Az franciaországi pályafutása a filoxérajárvánnyal tört meg, annyira, hogy egy időben azt hitték, teljesen kihalt. Nem igazán érzi jól magát ugyanis a hideg, nyirkos óceáni klímában, kevesebb termést és egészséges fürtöt hoz, így a filoxéra utáni újratelepítéseknél könnyű szívvel lemondtak róla. Mindeközben a teljesen gyökértetűmentes Chilében már javában teljesen új otthonra talált, csak erről senki nem tudott. A 19. században a dél-amerikai ország borászai mindenben másolni akarta a franciákat, ezért még a szőlővesszőket is az öreg kontinensről hozták, arról viszont senki nem tudott, hogy a merlot közé carménère is keveredett. Amikor nyilvánvalóvá a chilei „merlot-k” különbözősége, még akkor is meg voltak győződve róla, csak egy speciális klón került Dél-Amerikába, a Peumo völgy után el is nevezték Merlot Peumalnak. A tévedésre 1994-ben a Montpellier Egyetem kutatója jött rá, a carménère-t végül 1998-ban ismerték el Chilében hivatalosan önálló fajtának. Ma Chilében mintegy 10 ezer hektáron termesztik.

Bora nagy általánosságban száraz, hosszan érlelhető. Szeder, feketebors és csokoládé ízjegyek jellemzik

Tartalomhoz tartozó címkék: carmenere Chilei borok vörösbor