Leírás és Paraméterek
Feldolgozás: A szüret szeptember utolsó hetében és október közepe között történt. Kézzel szüretelt szőlő 10 kg-os dobozokba szedték, majd kézi szelekció következett a tökéletesség végett. Az érlelés elején rozsdamentes acéltartályban előerjesztés 4 napig hideg macerációval a gyümölcsösség végett, majd acéltartályban történt az alkoholos erjedés, is malolaktikus erjesztéssel kiegészítve. Ezután 15 hónapot tölt francia tölgyfahordóban a bor.
Származás: Az ültetvény Ribera del Dueroban, Burgos tartományban, a Moradillo de Roa dűlőin helyezkedik el, itt 9 hektárt birtokol a pincészet elszórtan, 1000 méter magasságban. Jellemzően köves a talaj, kavicsos-iszapos teraszokon terül el a szőlő, amely néhol agyagos-homokos földdel váltakozik, egyes részeken magas mészkőtartalommal. A felszínt sziklák alkotják, melynek hőmegtartó szerepe fontos ilyen magasságban, ugyanis a nappal magukba szívott nap melegével temperálják az éjszakák hűvösét. Az éhajlat kontinentális, a magasság miatt itt az ültetvényeket kicsit hidegebb klímán találjuk. Jellemzően forró a nyár, nagyon hűvös éjszakákkal és kevés csapadékkal.
Fogyasztás: A spanyol "cocodio" jó kísérője, vörös húsok és steak mellé is jó vékasztás. Ideális hőmérséklete 18 fok.
Fajta összetétel | 100% Tempranillo |
Típus | Vörösbor |
Évjárat | 2019 |
Alkoholfoktartalom | 14% |
Ország | Spanyolország |
Régió | Ribera del Duero |
Vivino pontszám | 4.1 pont |
James Suckling | 95 pont |
Robert Parker | 91 pont |
Tim Atkin | 90 pont |