Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Bemutatkozik a "borok koronázatlan királya" Petit Verdot

Bemutatkozik a "borok koronázatlan királya" Petit Verdot
A „borok királya” címet érdemelné (Cabernet Sauvignon helyett), de kényes, későn érő és nehéz vele dolgozni. Ezért nagyon kevés borász vállalja, hogy bort készít belőle. Fajtaborként pedig igazi különlegesség.

Nevét „kis zöldnek” fordíthatjuk, ami utal arra, hogy nem minden évben tud szépen beérni.

Az eredetileg Bordeaux-i szőlőfajta, melyet ma a Bordeauxban főleg a klasszikus házasításokban használnak.

Bordeaux-ban a filoxéra 1869-es megjelenése előtt igencsak más volt a termőterületek aránya. Bár a bal parton már ekkor is a cabernet sauvignon dominált, előnye közel sem volt ekkora. A 18. század közepéig ráadásul egyértelműen a carménère volt a legjelentősebb fajta, a franc-nal együtt sokáig legyőzhetetlen párost alkottak, miközben petit verdot-ból és malbecből is jóval több volt a mai pár százaléknál. A filoxéravész utáni újra ültetéseknél azonban a két cabernet és a merlot sokkal jobban reagált az amerikai alanyra történő oltásra. A verseny végérvényesen az 1956-os legendás Bordeaux-i fagy idején dőlt el, ami hatalmas pusztítást végzett a tőkéken is, az újra ültetéseknél pedig még inkább előtérbe került a három addigra éllovassá váló fajta.

Az utóbbi évek nagyon meleg évjáratai komoly kihívások elé állítják a borászokat. A merlot jövőjének a kérdését vetik fel. Egyre nagyobb a veszély, hogy ez a fajta nem fogja bírni az egyre növekvő hőösszeget, és egyre többször érik majd túl. Úgy pedig elveszíti a frissességét, fineszét. Könnyen előfordulhat és esetleges megoldásként is felmerül, hogy az 1800-as években még helyi fajtának minősülő ám, azóta gyakorlatilag elfogyott carmenére, malbec, petit verdot visszatér és egyre nagyobb szerepet kap.

Főleg fekete gyümölcsös aromákkal kápráztat el minket, szilva, szeder és áfonya. Ezek mellett a petit verdot-ra jellemző virágos ízjegyeket találjuk. Így felfedezhető az ibolya, zsálya, levendula, orgona, gyógynövények is. Legnagyobb részt hordózott tételekről beszélünk, amivel selymessé varázsolják a tanninokat és komplexitást adnak a borhoz. Magas tannintartalom és nagy test jellemzi mégis merészen mutatja a gyümölcsös jegyeket.