Bodegas Salentein, az újító szellemiségű argentin pincészet
Az argentínai Mendoza tartomány szívében, az Uco-völgyben található szőlőültetvényein a Bodegas Salentein a holland Mijndert Pon vezetése alatt 1995-ben úttörő módon kezdte el átalakítani az argentin borászatot. „A Bodegas Salentein célja egyértelmű: első osztályú borokat készíteni, amelyek elkötelezettek a földdel szemben, ahonnan származnak. Az elkészítés során a Salentein tiszteletben tartja a természetet, ugyanakkor részt vesz a terület közösségének életében, mert az emberek lényeges alkotóelemmé válnak, ami tükröződik a borok kifejezésében.” A Salentein immáron bő húsz éve vezeti az Uco-völgy mikroterepeinek tanulmányozását és fejlesztését, olyan fenntartható gyakorlatokat valósítva meg, amelyek biztosítják a minőségi borkészítés folytonosságát.
Mendozában tartomány borvidékein a talaj homokos és agyagos, az időjárás pedig száraz, nagyon meleg nappalokkal és nagyon hűvös éjszakákkal. A több mint 900 bodegas és 145 ezer hektárnyi szőlőültetvény jelenléte magyarázza, hogy ez a régió miért az ország legfontosabb bortermelő területe. A minőség új szemlélete - klasszikus fajtatelepítésekkel, az ősi szőlőtőkék megőrzésével, a kézműves európai technikák újbóli alkalmazásával és a fejlett technológia alkalmazásával - a Salentein pincészetnél nemzetközi szintű borokat eredményez.
A bodega, azaz a borászat 1200 méteres magasságban található, közvetlenül a szőlőhegy központjában. Több mint 49 hektárnyi őshonos sivatagi élőhelyet őriztek meg a környezetében, amelyek a bodega mindennapi tájképének részét képezik. A nyugati horizontot a közeli havas Andok csúcsai uralják, amelyek magassága meghaladja a 6100 métert is eléri.
A csodálatos bodegát két szempontot figyelembe véve tervezték meg: a formát és a funkciót. A kereszt alak megkönnyíti a szőlő és a bor gondos kezelését, miközben lehetővé teszi annak a távnak a csökkentését, amelyet mind a gyümölcsök, mind a belőlük készült termékek bejárnak a folyamat egyes szakaszaiban. Mindegyik szárny maga is egy kis bodega, két szinten. Az elsőben rozsdamentes acéltartályok és francia tölgyfahordók teszik lehetővé az erjedést és a tárolást. Míg a földalatti szinten a bor tölgyfahordókban érlelődik. Mindkét szint lehetővé teszi a tartályok folyadékának a hordókba való áramlását hagyományos gravitációs átvezetési rendszeren keresztül. A négy szárny egy kör alakú központi teremben fut össze, amely egy amfiteátrumhoz hasonló, az ókori klasszikus templomok mintájára épült.
A Bodegas Salentein egyedülálló termőterületei
A Salentein ültetvényei 1050 és 1700 méter közötti tengerszint feletti magasságban helyezkednek el. A tartomány legmagasabban fekvő szőlőültetvényei a San Pablo Ranchon találhatók, és az egész világ legmagasabban fekvő ültetvényei közé tartoznak. Az ültetvény nagy magassága két fő előnyt jelent: az ideális mennyiségű vizet és megfelelően magas napi hőingadozást, melyek előnyösek a szőlő teljes érése szempontjából, kiváló egyensúlyt teremtve a cukrok és a savak között.
Az ültetvények éghajlata kontinentális és monszun jellegű, ami azt jelenti, hogy az év gyakorlatilag minden napján száraz és napos. Az éves csapadékmennyiség alacsony, átlagosan 200 milliméter, mely főként nyáron jelentkezik. Évente általában háromszor havazik, télen. Ez az időjárás teszi lehetővé a szőlő egészségessé növekedését, továbbá segít elkerülni a nedvesség és a rovarok okozta betegségeket. Ugyanígy a régió hőmérsékleti ingadozása - amely eléri a 16°C-ot - is hozzájárul a növények egészségéhez.
A Bodegas Salentein ültetvényeit az Andokból származó tiszta olvadékvízzel öntözik, amely közvetlenül a szőlőültetvények alatt futó patakokból és víztározókból származik. A víz tisztasága alacsony PH-értéket eredményez a szőlőben, ami nagyobb savtartalmat, valamint több színű és érlelési potenciállal rendelkező borokat eredményez.
A Salentein három fő ültetvényének talaja eltérő, de általában véve alluviális, homokos, kőágyon fekvő talajok. Ezek a tulajdonságok megkönnyítik a vízáteresztő képességet és a vízelvezetést. Ezek a tényezők a szabályozott öntözés révén lehetővé teszik a borászat számára, hogy ellenőrizze a szőlő életerejét és a szőlő minőségét.
A Salentein népes borcsaládja
A Portillo borok a nevüket arról a történelmi hegyi átjáróról kapták, amely az Andokat az Uco-völggyel köti össze. Ma a Portillo a legjobb módja annak, hogy a borokon keresztül hozzáférjünk az Uco-völgy lenyűgöző terroirjához. A Portillo, egy fiatal és kiváló argentin bor, amely minden egyes friss fajtájában kifejezi a színt, az aromákat és a Bodegas Salentein hagyományai által adott különleges ízt, személyes és egyedi stílussal.
Ahogyan egy művész a palettájának különböző színeit használja a művei megfestéséhez, úgy választják ki a Salentein borászai a Killka bor előállításához a különböző dűlőkről származó szőlőket. Ez az új vonal kiemelkedik gyümölcsös karakterével, jó szerkezetével és fajtajellegével, amelyet a 100%-ban fajtatiszta borok biztosítanak a különböző magasságokból és talajokról származó válogatott metszetekkel, elérve a terroir legjobb kifejezését.
A Barrel Selection argentin borok az Uco-völgy 1050-1700 méteres magasságban található ültetvényekről származnak, amelyek köves talajokkal, nagy hőmérséklet-ingadozással, ideális napsütéssel és tiszta Andok olvadékvízzel rendelkeznek, ami tökéletes feltételeket biztosít a terroir maximális kifejezését jelentő borok készítéséhez.
A Primus borok a Bodegas Salentein ikonikussá vált termékcsaládját jelentik, amelyet a legjobb talajhoz való alkalmazkodást kifejező, különböző magasságú ültetvények válogatott parcelláiról származó szőlőből állítanak elő. Korlátozott példányszámban készülnek, kizárólag olyan szüreteken, ahol kivételes minőségű borokat kapnak.
A Bodegas Salentein, az Uco-völgy prémium borainak előállításában úttörő bodega, legújabb borcsaládja a Single Vineyard. A kizárólag 100%-os fajtaborok az Uco-völgy legmagasabban fekvő részén található Salentein ültetvények egy egyedülálló parcellájáról származnak.
A Salentein által az elsők között telepített területek dűlőinek szellemét kifejező házasított borok tartoznak a Numina borok, amiket a legjobb Malbec, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Petit Verdot és Merlot szőlőfajtákból állítanak elő, amelyek kis szelektált parcellákról származnak.