A chilei Santiago konyhája az otthonodban

Egyetlen utazás sem lehet teljes anélkül, hogy legalább egy kicsit belemerülünk a helyi konyha rejtelmeibe. Utazásokra bőröndöt konzervvel megtömők, gyorskaján túl nem látók, nektek nem feltétlenül lesz hasznos a következő cikk. Azok viszont, akik a cikk szerzőjéhez hasonlóan élnek-halnak  a “fura” helyi ételekért, görgessenek lefelé, hoztunk pár ötletet mivel lehet feldobni egy chilei nyaralást.

Az ország nagy észak-déli kiterjedtsége miatt a gasztronómiája igen változatos, viszont mindenhol megfigyelhető a spanyol (és a német, erről később..) hatások megjelenése.

Az étkezések legfontosabb alapanyagai a tenger gyümölcsei, a marhahús, a friss zöldségek és gyümölcsök. Azok sem fognak csalódni, akik az előbbieken kívül a leveseket is kedvelik, a (hús)levesek ugyanúgy hozzátartoznak egy chilei ebédjéhez mint a maximum 150 kilométerre elterülő óceán által nyújtott finomságok. Ha Santiagoban járunk, mindenképp nevezzünk be egy Menu del día étkezésre, ez a helyi éttermek általában 3 fogásos ebédje, ami egy levesből, főételből és desszertből áll, nagyjából az itthoni áraknak megfelelő összegért.

Aki fejest ugrana Chile és az óceán kínálatába, mindenképp próbálja ki a Caldillo de congrio-t, ami a halászlé chilei megfelelője. A leves a Congrio Dorado, a chilei vizekben elterjedt angolna fajból készül, ami legtöbbször borsos-fokhagymás-korianderes ízvilággal adja az alaplevet. A hagymát és a fokhagymát apróra vágott paradicsommal együtt megpirítják, a zöldségeket összekeverik az előre elkészített alaplével, a tejszínnel, a főtt burgonyával és a pácolt és főtt kongerrel, majd 15 perc alatt magas hőfokon megsütik. A leves annyira finom, hogy Pablo Neruda ódát is írt hozzá: “a tányérra érkeznek tenger és föld ízei, megismered általuk a chiei eget”.

Másodiknak egy egyszerű, mégis nagyszerű ételt javasolnánk kipróbálásra. A Pollo arvejado egy tipikus chilei pörkölt, melynek fő összetevője a csirke és a borsó. A pörköltet általában hagymával, fokhagymával, sárgarépával, zöldpaprikával, fehérborral, csirke alaplével, köménnyel, paprikával, babérlevéllel ízesítik. Chilében jellemzően rizs vagy burgonya kíséri. Ez az étel nagyon népszerű az országban, mert gyorsan és egyszerűen elkészíthető, miközben rendkívül ízletes marad. Válasszunk hozzá bátran egy óceánparti chardonnayt!

Akár szereted a bárányhúst, akár nem, a chilei konyha tesz róla, hogy teljesen máshogy nézz rá innentől. A Cordero al palo egy hagyományos bárányspecialitás, amelyben egy egész bárányt nyárson sütnek. Ezt a hőkezelési technikát régóta alkalmazzák Chilében, Argentínában és Patagóniában. A bárányt lassan, több órán át, fatűzön sütjük, miközben a saját levében és zsírjában fürdik, így zamatos és puha húst kapunk, amelyet ropogós bőr vesz körül.  Az étel a régióban számos étterem étlapján megtalálható, és jellemzően pebre-vel, egy népszerű chilei fűszerrel tálalják. Ehhez az ételhez: főtt burgonyát, friss salátát, kenyeret és helyi vörösbort ajánlanak legtöbbször.

Desszertnek próbáljuk ki az Ezer Levél Tortáját, ami egy vékony, ropogós tésztarétegekből álló torta, benne mogyoróval, dióval, málnával, cseresznyével, szilvával. Ezt a tortát gyakran tálalják születésnapokon vagy nagy családi összejöveteleken – és hatalmas adagokban. Chile bármely tekintélyes cukrászdájában és számos étteremben megtaláható, Torta de Mil Hojas néven. Tökéletes desszert lehet egy kiadós ebéd után, miközben Santiago főterén napszemüvegben fogyasztunk mellé egy híres Sauvignont.

Tartalomhoz tartozó címkék: Chilei borok Errazuriz