A 140 éves múlttal rendelkező spanyol CVNE borászat
A CVNE által termelt első bor a cég kezdőbetűinek nevét viselte. Azonban egy egyszerű és szerencsés helyesírási hiba, a V betű összetévesztése az U-val, vezetett az ikonikus Cune márka megalkotásához, amely ma a spanyol nemzeti piac vezető bora. A Cune borokat a cég megalapítása óta alkotják újra és újra minden évben, azzal a folyamatos céllal, hogy klasszikus Rioja Alta borokat állítsanak elő: finom, hosszú lecsengésű italokat.
1879-ben a Real de Asúa testvérek megérkeztek Haróba, hogy megkezdjék a borvilág egyik leghosszabb történetét. Az eredetileg egészségügyi okokból - az egyik testvér asztmás volt - tett utazás vezetett a Compañía Vinícola del Norte de España (C.V.N.E.) megalapításához a város Barrio de la Estación vasútállomásán található borászatban. Így született meg ez a családi borászat s, amely öt generáció óta fejlődik. A pincészetet ma is ugyanaz a család vezeti, és minőségi, kézműves és hagyományos borokat állít elő. A CVNE Spanyolországban az iparág vezetője, története során rangos borászati díjat nyert (Wine Spectator, Wine Advocate).
A CVNE borászat pincészetei
A csoport jelenleg hét pincészettel rendelkezik Spanyolország fő bortermelő vidékein: CVNE, Imperial, Viña Real és Viñedos del Contino Riojában, Roger Goulart Penedésben, Bela Ribera del Dueróban és Virgen del Galir Valdeorrasban. Ezek a pincészetek sokféle bort készítenek - az egyes régiók legjobbjait -, a hagyományt és a modernitást ötvözve megbízható és karakteres borokat hoznak létre. Az Imperial, a pincészet zászlóshajója, amelyet a Wine Spectator amerikai magazin 2013-ban a világ első számú borának választott (Spanyolországban ez az első bor, amely megkapta ezt az elismerést); a Monopole, Spanyolország legrégebbi fehérbora; a Corona 1939 fehérbor és a Viña Real 1947 vörösbor (Robert Parker 100 pontos bora); a Contino, az első egyszőlős bor; és a Roger Goulart, amely 1882 óta úttörő szerepet tölt be a hagyományos eljárással készült pezsgők előállításában Spanyolországban.
A CVNE (ellentétben a Contino-val és a Viña Real-lal) az, ami a cég eredményét mozgatja igazán, hiszen a cég által gyártott 7 millió palackból 5,8 milliót tesz ki. Ennek nagy részét egyetlen bor uralja: a CVNE Crianza ("Cune" címkével), amely az egyik legkedveltebb és legszélesebb körben elterjedt riojai spanyol bor. Az Imperial márka, amely az 1920-as évekre nyúlik vissza, a CVNE portfóliójának kisebb részét képezi, és éves termelése 200.000 palack, megosztva a Reserva és a Gran Reserva között. Az Imperaial borokat csak olyan években készítik az eredeti harói pincészetben, amikor a termést elég jónak ítélik. A CVNE által 95%-ban tulajdonolt, 1970-es években létrejött Contino, mely hatféle borából évente összesen 150-200 ezer palack készül. A Monopole márkáról az a hír járja, hogy ez Spanyolország legrégebbi fehérbor márkája, amely először az 1900-as évek elején jelent meg, s boraik manapság is az eredeti pincészetben készülnek Haroban évente átlagos 250 ezres palackszámmal.
140 éves története során a CVNE nem szűnt meg fejlődni, növekedni és újítani mind a borok, mind a termelés tekintetében. A borászat folyamatosan növekedett az Aldea del Vino (Boros falu) körül. 1890-1909 között épült meg a híres francia építész, Aleixandre Gustave Eiffel tervezte pincéjük, ami innovatív, acélgerendás szerkezetével biztosított nagy nyitott teret a borászatnak. A borkészítés az "El Pilar"-ban történik, amely 1989-ben Spanyolországban az első olyan borászati létesítmény volt, amely gravitáció-vezérelt eljárást alkalmazott a must szállításához. A CVNE úttörő volt ebben a koncepcióban, amelyet mára számos borászat átvett. A pincészet 2019-ben bővítette létesítményeit, ami egybeesik a 140. évfordulóval. Növekedése ellenére a pincészet megőrizte a hagyományok iránti mélységes tiszteletét, miközben innovatív eljárásokat és a környezet iránti elkötelezettséget épített be, környezetileg fenntartható szőlőtermesztéssel és kiváló minőségű borokkal.
Borkészítés a fenntarthatóság jegyében
A C.V.N.E. a kezdetektől fogva elkötelezett az emberek és saját környezete iránt, ezért olyan környezetvédelmi és szociális terveket dolgoztak ki és vittek végig, amelyek a fenntartható bortermeléshez vezettek.
„Őseink örökséget hagytak ránk. Ma nagyon is szem előtt tartjuk ezt, hogy ne felejtsük el, hogyan folytassuk a munkánkat a minket jellemző kiválóság és a hagyományok iránti tisztelet keresése mellett; de azt sem felejthetjük el, hogy olyan éghajlati kihívásoknak vagyunk kitéve, amelyek a teljes figyelmünket megkövetelik. A környezetünk és a minket körülvevő világ iránt elkötelezett vállalatként a termelési lánc egészében konkrét intézkedésekkel kell küzdenünk a CO2-kibocsátás csökkentéséért; megosztani a tudást és csapatként dolgozni, hogy minden pincészet ugyanazt a vonalat kövesse, és egy új örökséget hagyhassunk magunk után, amely egyesíti a hagyományt és a fenntarthatóságot.” - María Urrutia, marketingigazgató, a CVNE alapító családjának 5. generációja.
A szőlőültetvények fenntartható kezelése soránt csökkentik a növényvédő szerek használatát, terjesztik a takarónövények használatát a föld biológiai sokféleségének növelése érdekében, elősegítik a víz maximális felhasználását, valamint a lefolyás és az erózió elkerülését célzó kulcsfontosságú terveket valósítanak meg. Törekednek a 100%-ban megújuló forrásokból származó villamos energia használatára, így a megújuló eredetű garanciával (GdO) rendelkező villamosenergia-szolgáltatókkal alakítanak ki partnerséget, fotovoltaikus paneleket telepítenek a saját termelésű megújuló energia előállítására és már több biomassza kazánt is üzembe állítottak telephelyeiken.
A fenntarthatóság, az innováció és a fejlődés iránti elkötelezettségünk részeként számos új projektet indítottak el szőlőültetvényeiken, és az új szőlőültetvények telepítésekor a regeneratív szőlőtermesztési technikákat választottak. Jelenleg Hervíasban (La Rioja Alta tartományban) telepítenek új szőlőket 7,24 hektáron Keyline alakban. A Keyline rendszer lényege, hogy a szőlőültetvényt úgy tervezzék meg, hogy tiszteletben tartsák a táj természetes formáját, valamint olyan technikákat alkalmazzanak, amelyek a lehető legjobban kihasználják az esővizet. Ily módon a termelés jövedelmezővé válik, javul a talaj alsó rétegének regenerálódása, jobb egyensúlyt érve el a szerves anyagok, az ásványi anyagok és a mikroorganizmusok között.
A CVNE borászat egy fiatal, professzionális és egységes csapat, amely sikeresen kivívta borainak és pincészeteinek világszintű elismerését, köszönhetően a minőségnek, a változatosságnak és a minden ízléshez és helyzethez való alkalmazkodóképességnek. Valóban, egy jó bor sikerének kulcsa azokban az emberekben rejlik, akik azt lehetővé teszik. Törekvésük, hogy a CVNE egy olyan borászat legyen, amely több mint 140 éve sikeresen hű maradt gyökereihez és hagyományaihoz, miközben szilárdan elkötelezett az innováció és a társadalom és a fogyasztók számára új kihívások megoldása iránt.