J.Lohr, a kaliforniai Central Coast úttörő borászata

A J.Lohr kaliforniai borászat ültetvényeÖtven évvel ezelőtt Kalifornia középső partvidéke még közel sem tartozott Észak-Amerika ismert borvidékei között. Szőlészeti szempontból rövid története volt, ezért a Central Coast vidékén igazán kockázatos vállalkozás volt a szőlő telepítése. Jerry Lohr egyike volt a maroknyi korai úttörőnek, aki az elsők között ismerte fel a Monterey-ben és Paso Roblesben rejlő lehetőségeket a minőségi szőlőtermesztés és a kiváló kaliforniai borok előállítása terén. Ami ezután következett, az átformálta a kaliforniai borágazatot, és megteremtette az ország egyik legnépszerűbb bormárkáját.

A Central Coast felemelkedése

Az 1960-as évek végén Jerry Lohr alapos vizsgálatba kezdett a kaliforniai szőlőtermő területekről, amikor az első szőlőültetvénye számára keresett ideális helyszínt. Kutatásai és ösztönei a Central Coastra vezették, egy olyan területre, amely akkoriban kezdte felfedezni a bortermelésben rejlő lehetőségeket. Jerry megérzései két, egymástól mintegy 75 mérföldre fekvő régióhoz vezették. 

Az 1970-es évek elején Monterey megye Arroyo Seco körzetét választotta, amely hűvös, szeles éghajlatával és sziklás talajával ideálisnak bizonyult a chardonnay és a pinot noir számára. Az 1980-as években felismerte Paso Robles potenciálját a bordeaux-i fajták, különösen a cabernet sauvignon termesztésére - tekintettel a terület gazdag talajára és a meleg nappalok és hűvös éjszakák közötti drámai hőmérséklet-ingadozásra. A J. Lohr Paso Robles-i termelőüzemét 1988-ban nyitották meg, ami a Greenfieldben és San Jose-ban található létesítményekkel együtt a legmodernebb borászati központok közé tartozik. Az öt évtizeddel ezelőtt alapított és ma is családi tulajdonban lévő és működtetett J. Lohr Vineyards & Wines az iparág egyik legelismertebb bormárkájává vált.

Amil Robert Mondavi volt a Napa-völgynek, olyan volt Jerry Lohr a Central Coastnak, aki Monterey-től Paso Robles-ig egy egész borvidéket vezetett és emelt fel - Adam Strum, Wine Enthusiast Magazine.

Fenntarthatóság a J.Lohr birtokain

J. A Lohr nagyon komolyan veszi vezető szerepét a fenntarthatóság terén az egész borágazatban. A J. Lohr a szőlőültetvények és borászatok fenntartható gyakorlatának előmozdítása érdekében tett számos hozzájárulása elismeréseként megkapta a Green Medal Leader Award elismerést a Kaliforniai Fenntartható Bortermelő Szövetségtől. Ezzel a díjjal azt a borászatot vagy pincészetet tüntetik ki, amely "a legjobban bizonyítja, hogy képes egyensúlyt teremteni a környezeti, gazdasági és társadalmi célok többféle célkitűzése között, és ezeken a területeken úgy jeleskedik, hogy a fenntarthatóságot egyértelműen integrálja a teljes üzletmenetbe".

A J.Lohr központi borászata

A J. Lohr ásványi alapú módosításokkal, például mészkővel, márvánnyal és az előző évjáratokból származó komposztált szőlőpogácsával készíti elő a birtokok szőlőültetvényeit - évekkel az új szőlőtőkék telepítése előtt, majd a szőlő egész életciklusa alatt. A komposztálás, valamint az eltávolított szőlőtőkék és a metszéshulladék aprítása a szőlő elégetésével szemben szintén hozzájárul a talaj megerősítéséhez.

A szőlő és a talaj vízháztartásának folyamatos nyomon követése az időjárási adatok és a párolgás értékelése segít a vízigény finomhangolásában és a hiányos vagy csepegtető öntözés ütemezésében. A szőlőtőkék telepítése után az állandó takarónövények korlátozzák a szén-dioxid-kibocsátást és a gyomnövények növekedését, javítják a talaj egészségét és megakadályozzák az eróziót. A borászat birtokain átfogó vízvédelmi program van érvényben a vízfelhasználás csökkentése és a szennyvíz felhasználásának optimalizálása érdekében. 

A kártevők elleni küzdelmet is igyekeznek fenntartható módon kezelni, ezért a birtokon jelentős számú tölgyfa található, amelyek természetes élőhelyet biztosítanak a ragadozó madarak számára. Ezen felül az időjárási adatok és a foknap-számítások segítségével minimalizálják a kártevőkkel kapcsolatos permetszerek használatát, valamint a talajművelés csökkentését.

A J. Lohr úgy véli továbbá, hogy a tiszta, megújuló energia kritikus fontosságú a fenntarthatóság szempontjából, és elengedhetetlen a környezet megőrzéséhez, ezért folyamatosan beruháznak az energiahatékony technológiákba. Ezért nagyteljesítményű napelemes rendszereket telepítettek, melyek közül a Paso Roblesban lévő a helyi igények 84%-át, míg a Monterey-ben lévő a szükséglet 100%-át biztosítja.

A J.Lohr ültetvényei

Monterey megye és az Arroyo Seco

Miután Jerry Lohr közel egy évtizedig kereste a megfelelő helyet első szőlőültetvényének telepítéséhez, Monterey megyében választott egy olyan területet, amely az Arroyo Seco nevű borvidék szívét képezte. Jerry 1972-ben telepítette a borászat első 280 hektárját Greenfieldben. J. Lohr Vineyards & Wines ma már több mint 1400 hektár hűvös éghajlatú birtokos szőlőültetvényt foglal magában Monterey megye Arroyo Seco és Santa Lucia Highlands régióiban, a chardonnay, a rizling, a valdiguié és a pinot noir fajtákra helyezve a hangsúlyt.

Az Arroyo Seco AVA a közeli Monterey-öbölből érkező párának és hideg szeleknek köszönhetően kíváló klímával rendelkezik. A tenger hatása meghosszabbítja a tenyészidőt, és szinte tökéletes feltételeket teremt a Chardonnay, a Pinot Noir és más hűvös éghajlatú szőlőfajták számára. A régió félsivatagi csapadékhiánya általában azt jelenti, hogy a szüret idején nincsenek káros hatású időjárási események. Elsősorban jól vízelvezető, könnyű víztartó homokos vályog és folyóvízi kövekkel tarkított alluviális talajok jellemzik. Ezek a környezeti tényezők együttesen olyan szőlőt eredményeznek, melynek gyümölcsintenzitása és kiegyensúlyozott savtartalma védjegyszerű.

A J.Lohr egyik kaliforniai szőlőültetvénye

Paso Robles

Jerry Lohr az 1980-as évek eleje óta a Paso Robles-i borvidékről származó Cabernet Sauvignon, Merlot és Syrah borok bajnoka. Felismerte, hogy a Paso Robles régióban a tenyészidőszak alatt a kora reggeltől a déli órákig tartó 45-50 fokos napi hőmérséklet-ingadozás optimális ízkifejlődést eredményez ezekben a klasszikus vörös fajtákban. A J. Lohr több mint 2700 hektárnyi szőlőültetvényt művel a kaliforniai Paso Roblesban, amelyet ma már a világ egyik legjobb Cabernet Sauvignon és más bordeaux-i és rhone-i fajták termőhelyeként tartanak számon.

A szélsőséges termőhelyi viszonyairól és a jó vízelvezetésű, kavicsos, néha meszes mészkő talajáról ismert Paso Robles egyike annak a három kaliforniai borvidéknek, amely nemzetközi elismerést érdemlő bordeaux-i és rhône-i fajtákat termel. A terület félsivatagi éghajlata jellemzően azt jelenti, hogy nincsenek káros őszi esők, így a szüret kizárólag az optimális fenolos érettségen alapulhat. Ezáltal a cabernet-szőlők intenzívek és koncentráltak, gyümölcsös aromákkal és ízekkel - hasonlóan északi társaikhoz, de érettebb, lágyabb tanninokkal.

Napa Valley

A borászat több mint 30 hektárral rendelkezik a Napa-völgyben a látványos Carol's Vineyardon, ahol Cabernet Sauvignon és Petit Verdot ültetvények találhatók. A bordeaux-i éghajlatot utánzó, a San Francisco-öbölből érkező tengeri hatásokkal, meleg nappalokkal és hűvös éjszakákkal jellemezhető éghajlat, valamint a klasszikus agyagos/vályogos talajok ideális feltételeket biztosítanak a cabernet sauvignon termesztéséhez. Ennek eredményeképpen a Carol's Vineyard több mint két és fél évtizede kivételes minőségű, karakteres és mély ízű gyümölcsöt terem.