Két borászat Pugliából: Masseria Pietrosa és Masca del Tacco

A Masca del Tacco borászat központja

Az olaszországi Puglia az ízek és a tudás, a hagyományok, a kultúra és a vidéki kultúra földje. A nap által megcsókolt és a tenger által enyhített, lenyűgöző tájakban és érintetlen természetben gazdag régió. Ünnepélyes és fenséges föld, amely a szőlő történelmét szövi át: ezer éve különböző népek és kultúrák hagytak nyomot az pugliai szőlőtermesztésben. A mai borászok munkája folyamatos párbeszédben áll a történelem és az innováció, a hagyomány és a kísérletezés között, erősítve a területi felismerhetőséget. 

Masseria Pietrosa

A pugliai Masseria Pietrosa pincészet központja a Tarantótól keletre lévő San Marzano di San Giuseppében található, Manduria szívében. A vöröses, szikás talajokon különféle borokat állítanak elő, többek között Primitivo di Manduria DOC és Salice Salentino DOC borokat. San Marzano di San Giuseppe - Tarantótól keletre. A Masseria Pietrosa innovatív, korszerű technológiát alkalmaz. Itt születnek a tekintélyes és jellegzetes olasz boraik, melyek már a nemzetközi borkereskedelemben is helyt állnak, s ezáltal San Marzano lassan a Primitivo szinonimájává válik.

Az olasz pincészetnek hátteret nyújtó vállalat, Cantine San Marzano 1962-ben alakult, amikor 19 San Marzano di San Giuseppe-i szőlősgazda, akik generációk óta a földhöz kötődő családokból származnak, összefogtak, hogy munkájukat közös erővel fejlesszék. Ma a termelők 1200-an vannak, akik összesen több mint 1500 hektárnyi szőlőültetvényt birtokolnak. A Francesco Cavallo által vezetett vállalat nemcsak alkalmazkodni tudott az apuliai borágazat változásaihoz, hanem vezető szerepet is játszott ebben a változásban. Ennek érdekében támogatta a valódi kulturális forradalmat, segítette a vállalati struktúrák modernizálását, és egyre fiatalabb és specializáltabb szakértő csapatot hozott létre.

A Masca del tacco borászat ültetvénye

Puglia legdélebbi csücskében, Salentóban, a Primitivo di Manduria DOP régió szívében vagyunk, ahol a szőlőültetvények a mészkősziklák szirtjei között húzódnak. Ezen az ősi és félreeső tájon mintha a szikla uralkodna a többi elem felett. A Puglia két partja között húzódó keskeny földsávon haladva a táj változatos: a fehér szőlőnek finomságot adó agyagos dombok magasságától a Jón-tenger partvidékének vad dűnés élőhelyeiig, ahol a vasoxidokban gazdag, vörös talajon az öreg fák gyönyörű vörös bogyókat teremnek.

A Masseria Pietrosa egy olyan vidékről mesél, amely mostanában teljes mértékben kihasználja bortermelői potenciálját - jobban mint valaha. Az olasz borászat pugliai borai egyedülállóan kiemelik a talaj vörös és a felszín alól előbukkanó mészkő fehér színe közötti kontrasztot. A Masseria Pietrosa Salento szelleméről és lelkéről beszél, amely az erőteljes déli nap alatt élénk színekben pompázik: egy olyan vidékről, amely bőséges és gazdag gyümölcseinek varázsával vonz bennünket.

Masca del Tacco

Az Erchie központú Masca del Tacco borászatot Felice Mergé hozta létre 2010-ben, amikor megvásárolta és felújította az 1949 óta működő Cooperativa Comunale dei Produttori di Erchie néven ismert épületet. Ezt követően a Masca del Tacco névre átkeresztelt épület visszanyerte eredeti vidéki pompáját, ugyanakkor a legmodernebb berendezésekkel és innovatív termelési technikákkal gazdagodott, amiket a régi eljárások szolgálatába állítva alkalmaznak a fajtajelleg elvesztése nélkül. A főleg őshonos szőlőfajták kézzel művelik, a borok készítése hagyományos keretek között történik, s a fából készült tárolóedények használata pedig soha sem túlságosan intenzív, hogy a lehető legtisztább és legtermészetesebb végterméket kapják. 

Masca del Tacco hordók Pugliában

A több mint 250 hektárra kiterjedő szőlőültetvényeken 50 éves vagy annál is idősebb bokros szőlőtőkéket találunk. Az első ültetvények 1953-ból származnak, a Brindisi tartományban található Silicati területén termik a Negroamaro fajta gyümölcsét. 1977-től kezdődően a termelés a Lecce és Taranto megyék területére is kiterjedt, s az évek során olyan fajtákkal gazdagodott a borászat, mint a Syrah, a Pinot Noir, a Cabernet Sauvignon, a Chardonnay vagy a Lambrusco, míg a fő szőlőültetvények továbbra is a Primitivo, Negroamaro és Fiano fajták otthonai. 2001-ben pedig egy nagyon régi fajtával, a Susumaniellóval bővült a kínálat, amely egyedülálló borokat eredményez, köszönhetően erős fajtajellegének.

A stratégiai fekvés, az éghajlat, a Jón-tenger közelsége és a termőföld minősége miatt Erchie kiváltságos helyet biztosít az olyan helyi, eredetvédett pugliai borok előállításához, mint a primitivo di manduria, a negroamaro és a malvasia. A közepes keverékű, agyagos és mészkőben gazdag talaj az egész régióban meghatározó tényező, a termékek minőségének és jellegzetességének félreérthetetlen jele. Ezek a tényezők vannak hatással a Masca del Tacco rendkívül karakteres boraira.

A Masseria Pietrosa borászat ültetvénye

Ez a nagyon ősi, erős hagyományokkal rendelkező vidék, ahol az éghajlat és a talaj összetétele nagyszerű borokat ad, amelyek egy olyan vidék múltjának, jelenének és jövőjének tanúi, ahol az idő megállni látszik. Puglia napfényének melege, a tengerek hűsítő hatása és a régió földje egyedi karaktert ad a szőlőtőkéknek, melyek gazdag illatokkal és jellegzetes ízekkel gazdagítják a borokat. A Salentinói-félsziget melegének és a gazdák gondos kezeinek köszönhetően az olasz Masca del Tacco borai erősen megkülönböztethető identitással bírnak, ami főleg a természet és az emberi munka harmóniájából ered.