Ramon Bilbao, a világos jövőképpel rendelkező spanyol borászat

Bodegas Ramon Bilbao haroi pincészete

Az észak-spanyolországi Rioja közel 14 ezer borászata közül is kiemelkedik a Bodegas Ramon Bilbao. A névadó alapítója, Ramon Bilbao 1895-ben hozta létre első ültetvényét egy Haro melletti kis faluban, amit a filoxéra járvány azonban hamar elpusztított. De Ramon nem adta fel, 1914-ben újabb szőlőtőkéket telepített, s 1924-ben már létrehozta a saját pincészetét is. 1929-es halálát követően fia, Enrique vette át a családi borászat vezetését, ami azóta is a család tulajdonában van.

Az 1999-es esztendő nagy változásokat hozott a pincészet életében, ekkor csatlakozztak a Zamorra borászati céghez, hogy közös erővel öregbítsék a Ramon Bilbao hírnevét. Ebben az évben csatlakozott a borászathoz a Rodolfo Bastida vezető borászként, s az új irányvonalak megálmodójaként. 2014-ben elnyerték az International Wine & Spirit Competition által a legjobb spanyol borászatnak járó díjat. 2019-ben bekerültek a Drinks International által készített az "50 legcsodálatosabb márka a világon" rangsorába is.

Jelenleg Rioja-ban 265 hektár saját szőlőültetvényen dolgoznak, ahol minden szőlőtőke több mint 40 éves, többségük pedig a tempranillo, a verdejo és a sauvignon blanc fajtákból kerül ki. Dűlőik többsége (205 ha) az enyhén óceáni éghajlatú DOC Rioja egyedülálló területein találhatók meg, ahol kitűnnek magasságukkal (650 méterrel tengerszint felett), a hegyek lejtőihez való közelségükkel, s a változatos (homokos, agyagos, kavicsos, sziklás) talajszerkezetükkel. Az ültetvényeik kisebb része (60 ha) a kontinentális éghajlatú DO Rueda borvidéken található meg 770 méteres magasságban. Ezen kívül további 900 hektár szőlő-ültetvényt művelnek hosszútávú szerződésekkel, mely területek tulajdonosaival nagyon szoros kapcsolatot ápolnak.

Bodegas Ramon Bilbao borászat interior

A pincészet szilárdan elkötelezett amellett, hogy olyan kivételes spanyol borokat készítsen, amelyek tükrözik Rioja egyedülálló terroirját, miközben a modern technikákat és fenntartható gyakorlatokat alkalmaznak. Ez a fókusz nemcsak a hagyományos riojai kínálathoz vezetett, mint a Crianza, a Reserva és a Gran Reserva, hanem az olyan úttörő projekteket is, mint az 1999 óta készített Mirto „superblend” Rioja. A Ramón Bilbao újraértelmezte a riojai hagyományt, frissebb, gyümölcsösebb borokat vezetett be, és fenntartható szőlőtermesztési gyakorlatokat valósított meg. A hangsúly a tölgyfa-nehéz borokról a dűlős minőséget és a terroir kifejezést hangsúlyozókra helyeződött át.

A borok készítése során odafigyelnek arra, hogy a hagyományos alapanyagokhoz új megközelítéssel álljanak hozzá. Nagyobb gyümölcsterhelésű borokat készítenek innovatív borászati eljárásokkal (betontartályok, optikai szelekció, élesztő kutatás), új termékek fejlesztésével és precíziós szőlőtermesztéssel. Maximum 5 éves, használt, puha pirítású, amerikai és francia tölgyfa hordókat használnak. Céljuk egy olyan friss és elegáns stílus létrehozása a spanyol borok világában, melyben a szőlő minden karakterét kifejezi anélkül, hogy fatöbbelt mögé bújna.

2017 óta tagjai a Borászatok a klímavédelemért programnak, amely a borágazat első és egyetlen, a Spanyol Borászati Szövetség által támogatott, a környezeti fenntarthatóságra vonatkozó specifikus minősítése. A Ramon Bilbao volt az első borászat Spanyolországban, melynek szőlőültetvényei elnyerték a tanúsítványt.

Bodegas Ramon Bilbao szőlőültetvény

„A fenntarthatóság prioritás a Ramón Bilbaóban. Az éghajlatváltozásra válaszul megerősítjük a következő évekre szóló cselekvési tervünket. Egy lépés előre azon az utunkon, hogy tudatos vállalattá váljunk, és felelősséget vállaljunk a bolygónkra gyakorolt ​​hatásunkért - Rodolfo Bastida, vezető borász.

Törekednek a fenntartható termelésre, 2025-ig több konkrét célt is kitűztek maguk elé, így odafigyelnek a vízgazdálkodásra, a megújuló és hatékony energia-felhasználásra, a CO2-kibocsátás csökkentésére, a hulladékgazdálkodásra is. Az ökológiai szemléletű szőlőtermesztésre való igyekezet jegyében csökkentik a növényvédő-szerek használatát, műtrágya helyett természetes juh eredetű szerves trágyát alkalmaznak és fenntartható gépekkel biztosítják az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését.