A Stag's Leap Wine Cellars útja a "Párizsí ítélettől" napjainkig
A Stag's Leap Wine Cellars egy Napa-völgyi birtok, amelynek nemzetközi hírneve a Stags Leap körzet legendáiban és a Napa-völgy világszintű borászattá válásának elismerésében gyökerezik. Az egykori egyetemi professzorból lett napai borász, Warren Winiarski 1970-ben alapította a Stag's Leap-et, miután a Robert Mondavi Winery-nél dolgozott. Az Stag's Leap Vineyard szőlőültetvény megvásárlását követően gyorsan megmutatta technikai tudását és a Napa-völgy szegletének ígéretét.
1976, a "Párizsi ítélet"
Ugyanis hamar elérkezett az 1976-os esztendő, amikor Steven Spurrier, brit borkereskedő és az Académie du Vin alapítója, valamint Patricia Gallagher, az Académie du Vin igazgatója az amerikai függetlenség kétszázadik évforduló alkalmából Párizsban elit vakkóstolót szervezett francia és kaliforniai borok között. A ma már "Párizsi Ítélet" néven ismert kóstolót kilenc francia borszakértő - boroktatók, borászok, borszakírók és sommelier-k - értékelte, akik kaliforniai Cabernet Sauvignonokat kóstoltak Bordeaux legnevesebb Chateaux-i mellett, és kaliforniai Chardonnay-kat Premier és Grand Cru fehér burgundik mellett.
Az eredmények sokkolták a borvilágot. A Stag's Leap Wine Cellars 1973 S.L.V. Estate Cabernet Sauvignon a legmagasabb pontszámot kapta a híres Château Mouton-Rothschild és Château Haut-Brion vörösborok felett. A fehérborok között a szintén Napa-völgyből származó 1973-as Chateau Montelena Chardonnay kapta a legmagasabb elismerést. Ez a pillanat megszilárdította a Napa-völgyi Cabernet Sauvignon és a Stag's Leap Wine Cellars illusztris sorsát, mint a világ egyik legnevesebb borászati ikonja.
A Stag's Leap Wine Cellars működése
2000-ben készültek el a nápolyi stílusú borbarlangok a Javier Barba barcelonai építész által tervezett The Arcade nevű bejárattal. Több mint 34.000 négyzetméternyi alagút található itt, és a világon mindössze 50 darab Foucault-inga egyike, amely a mennyezetről felfüggesztve jelzi az idő múlását és a bor érlelését. Szintén Javier Barba építész tervezte a később, 2014-ben megnyílt FAY kilátó és látogatóközpontot.
A Ste. Michelle Wine Estates és a Marchesi Antinori közötti partnerség 2007-ben eljutott oda, hogy átvették a Stag's Leap Wine Cellars és örökségének gondozását, mely végül 2023-ban teljes egészében Antinori cégéhez került. Ma a Stag's Leap Wine Cellars a kaliforniai Cabernet Sauvignon minőségi mércéje. Páratlan Napa-völgyi borélményeket kínál, ahol a vendégek élvezhetik az első osztályú vendégszeretetet és a kiterjedt kilátást a szőlőhegyre, amelyhez tökéletesen párosul a világ legelismertebb és legkeresettebb Napa-völgyi borai közül néhány.
A Stag's Leap Wine Cellarsnál tökéletesítették a Napa-völgyi szőlőtermesztés és borkészítés művészetét, és folyamatosan feszegetik a kifogástalan szőlészeti és borkészítési gyakorlatok határait. A Kirk Grace által vezetett szőlészeti csapat gondoskodik arról, hogy a szőlőültetvények harmóniában éljenek az őket körülvevő természeti környezettel; elősegítik egy olyan egészséges ökoszisztéma kialakulását, amelyben a szőlőültetvények és a helyi növény- és állatvilág virágzik. Marcus Notaro vezető borász és csapata a Stags Leap District és a Napa Valley utánozhatatlan, klasszikus szépségű kaliforniai borait a gondosan és aprólékosan művelt szőlőkből állítják elő. Törekednek a fenntartható szőlőművelésre, így nagy gondot fordítanak a termőtalaj egészségének és természetességének megőrzésére, a vízgazdaságos és jól szabályozható csepegtető öntözésre, valamint a kártevők elleni integrált, természetbarát védekezési eljárásaikra.
A Stag's Leap Wine Cellars szívét jelentő szőlőültetvények
Az S.L.V., más néven Stag's Leap Vineyard a pincészet első, 1970-ben telepített szőlőültetvénye. A szőlőültetvényen 35 hektár Cabernet Sauvignon és 1,5 hektár Cabernet Franc található, s túlnyomórészt vulkanikus talajokból áll, egészséges vízelvezetéssel. Ez a történelmi dűlő azóta is komplex fekete és bogyós gyümölcsökkel, fűszeres intenzitással és kiváló szerkezettel rendelkező borokat termel. A dűlő vulkanikus talaja hozzájárul a bor többrétegű szerkezetéhez, koncentráltságához, fűszeres intenzitásához. Az S.L.V.-ből származó kaliforniai borok hosszú élettartamot és kivételes érlelhetőséget is ígérnek.
A FAY szőlőültetvény az a hely, ahol a Stag's Leap Wine Cellars története kezdődik. Az úttörő szőlőtermelő Nathan Fay 1961-ben hozta létre a FAY Szőlőbirtokot. Ez volt az első Cabernet Sauvignon telepítés a mai Stags Leap körzetben. Nathan Fay házi Cabernet Sauvignonjának megkóstolása 1969-ben meghatározó pillanat volt Warren Winiarski, a Stag's Leap Wine Cellars alapítója számára. Megérezte, hogy az ebből a szőlőültetvényből származó borok a világ legjobbjaival vetekednek, így a rákövetkezőévben megvásárolta a szomszédos, ma S.L.V. néven ismert farmot, hogy megkezdje a Stags Leap District talajából származó finom borok készítését. 1986-ban, amikor Winiarski lehetőséget kapott, megvásárolta Nathan Fay szőlőültetvényét, és a tiszteletére FAY-nak nevezte el.
Az eredeti S.L.V. dűlő szőlőjéből a Cabernet Sauvignon intenzív, sötét és magas gyümölcs-koncentrációjú, míg a FAY dűlő szőlőjéből kerekebb, lágyabb, gazdagabb bogyós kifejezésű bor. Mindkét dűlő legjobb szőlőiből készítik a birtok zászlóshajóit jelentő CASK 23 palackokat, melynek célja, hogy mindkét birtok szőlőültetvényének legkiválóbb tulajdonságait kiemelje egy olyan borban, amely az SLV sötétebb és a FAY vöröses termését tükrözi, a lecsengésen pedig nagyobb intenzitással és hosszúsággal rendelkezik.
Ma a Stag's Leap Wine Cellars a Napa-völgyi első termésű borászatnak számít, tehát az első szüretéből származó borokat állít elő. A pincészet három birtokon termesztett Cabernet Sauvignonja – a CASK 23, az SLV és a FAY, valamint az Artemis – a világ legelismertebb és leggyűjtöttebb Cabernet Sauvignonjai közé tartozik. A pincészet továbbra is kivívja a leghevesebb borkritikusok tiszteletét és elismerését, bizonyítva, hogy a Párizsi ítélet nem csak a véletlen műve volt.