Új-Zéland ékkövei: A Tohu és Kono borászatok

Az új-zélandi borok világa számos különleges élményt tartogat számunkra, és ezek között két kiemelkedő név is található: a Kono és a Tohu borászatok. E két borászat nemcsak minőségi boraikról híresek, hanem elkötelezettségükről is az őslakos maori kultúra és fenntarthatóság iránt. Blogbejegyzésünkben mélyebb betekintést nyújtunk a Kono és Tohu borászatok történetébe, filozófiájába, valamint bemutatjuk szőlőtermő vidékeiket, amelyek méltán teszik őket Új-Zéland borászatainak ékköveivé.

Tohu új-zélandi pincészet
Tohu Wines

A Tohu Wines szintén az első maori tulajdonú, a több mint 4000 család által tulajdonolt Kono vállalathoz tartozó bormárka. A vállalatot 1998-ban a Wakatu Incorporation indította el két maori szervezettel partnerségben. Azóta a Tohu Új-Zéland legkiválóbb szőlőtermő vidékeiről származó, birtokokon termesztett, egyetlen dűlőből származó borok előállítására összpontosít. 2002 óta már saját szőlőből készítik boraikat, borászatukat 2012-ben hozták létre, a teljes borkészítési folyamat irányításával pedig lendületet adhattak a termelésnek. A bortermelés során a legszigorúbb előírásokhoz tartják magukat, így szőlőültetvényeik és pincészetük megkapta a Fenntartható szőlőtermesztés Új-Zélandon tanúsítványt. Kínálatukban Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Noir, Riesling, Gewürztraminer és Pinot Gris szerepel.

A Tohu sokféleképpen fordítható; jelenthet jelet, szimbólumot, megkülönböztető jegyet, aláírást. A márka védjegyeként a vállalat szándékának szimbóluma, s egy olyan embert jelent, aki “elkötelezett a kiválóság iránt, és arra törekszik, hogy a lehető legjobbat nyújtsa a földje és az emberek számára, akiket szolgál.” A Tohu borászat filozófiája az, hogy olyan borokat készítsünk, amelyek megragadják az egyes régiók egyedi környezetének ízeit, miközben megőrzik a föld tiszteletét és védelmét a jövő generációi számára.

A “manaakitanga” az egyik alapértékük, amely az emberek és a kapcsolatok, valamint a természeti környezet iránti törődést és tiszteletet foglalja magában. A maori kultúra alapeleme az emberek táplálása és ápolása, az étel megosztása az emberek összehozásának hagyományos módja: “Az emberek iránti szeretetünket és tiszteletünket azzal mutatjuk ki, hogy kiváló ételeket és borokat kínálunk nekik.” 

Boraikat a lélegzetelállítóan gyönyörű Awatere Valley ültetvényein készítik, ami Marlborough legszárazabb, leghűvösebb és egyben legszélcsendesebb, az Awatare-folyó és az árterek által meghatározott alrégiója. A Black Birch és a Kaikoura Ranges által szegélyezett Awatere-völgyben köves folyóteraszok jöttek létre, amelyek szabad vízelvezetésű területeket hoztak létre, a folyó partjainál alluviális kavicsokkal, a szélesebb folyami síkságokon pedig agyag- és homokkő altalajokkal. Ez a terroir, valamint a hűvösebb, szélcsendesebb körülmények befolyásolják az itt termelt kimagasló és jellegzetes borok profilját. A Tohu legismertebb a régióból származó terméke az egyik legjobb új-zélandi sauvignon blanc, melynek minden évjárata sorra nyeri a díjakat és elismeréseket, a 2023-as évjárattal sincs ez másként, ami többek között a Mundus Vini aranyérmét is elnyerte.

Tohu új-zélandi pincészetének étterme

Az Awatere-völgy felső szakaszán, 200 méter tengerszint feletti magasságban található, 2002-ben beültetett szőlőültetvényük neve Whenua Awa, melynek jelentése „föld a folyó mellett”. Itt vásárolták meg az első pincészetüket 2012-ben, mellyel egy új korszak vette kezdetét egyre bővülő borüzletük számára, ugyanis ekkortól kezdve tudták irányításuk alá vonni a teljes borkészítési folyamatot a szőlőtől a palackig. A modern létesítményt kivételesen tehetséges főborászuk, a csapathoz 2008-ban csatlakozott Bruce Taylor segítségével alakították ki, aki azóta is felügyeli az ott folyó szakértő munkát.

Másik kiemelkedő szőlőültetvényük a Whenua Matua, amit 2005-ben telepítettek. Ez egy látványos helyszín a szőlőtermesztésre, különösen a Pinot Gris, Pinot Rose és Pinot Noir fajták számára. A hullámzó vidék földje szelíd agyagos talajjal és kavicsrétegekkel. A szőlőültetvény túlnyomórészt északra néz, éghajlat meleg sok napsütéssel és kiváló légáramlással, ami a tenyészidőszak fagyveszélyes időszakaiban fejti ki igazán a jótékony hatását.

Kono Wines

A Kono Wines a világon az első maori tulajdonban lévő és működtetett borászati vállalat, amelyet 2010-ben a Ngati Rarua Atiawa Iwi Trust őslakos szervezet indított a Wakatu Incorporation nevű helyi céggel partnerségben. Gyökereik mélyen visszanyúlnak az évszázadokban a Nelson, Motueka és Golden Bay vidéki maori földbirtokosokhoz: “Többek vagyunk, mint egy üzlet; körülbelül 250 családból álló kollektíva vagyunk, akiket egy közös cél köt össze: megvédeni, ápolni és gazdagítani azt a földet, amelyet őseink egykor gondoztak.“

Amikor a világ elkezdte felfedezni a Marlborough vidékéről származó Sauvignon Blanc borok varázsát, a Kono megálmodói lehetőséget láttak arra, hogy a hagyományt a modernséggel vegyítve készítsenek saját bort. 2006-ban készültek el az első palack Marlborough-i Sauvignon Blancok a maori dűlőkről, s a minőség iránti elkötelezettségük azóta sem ingott meg. Manapság több mint 1,5 millió palackot gyártanak évente a díjnyertes Sauvignon Blancból. A Wine Spectatorban nyolcszor a Best Value Award (legjobb ár-érték arányú bor) címmel minősített Kono Sauvignon Blanc a lenyűgöző Marlborough borrégió igazi, esszenciális kifejezése. Kínálatukban Sauvignon Blanc mellett Chardonnay, Pinot Noir és Pinot Gris is szerepel. Boraikat egyszerre a szakértők megközelíthetőnek és befogadhatónak írják le, amelyek a borral újonnan ismerkedők, de az igazi ínyencek számára is vonzóak.

A cég központja Nelson városában van, ami Új-Zéland déli szigetének tetején elterülő, óceáni éghajlatú Marlborough régióban található, keletre a Csendes-óceán, északra pedig a Cook-szoros határolja. A forró, napfényes nappalok és a hűvös éjszakák lehetővé teszik, hogy a borvidéken a gyümölcsök lassan érjenek, magas ízintenzitást és természetesen friss savasságot biztosítva, ami tökéletes kombináció a kiemelkedő Sauvignon Blanc előállításához. Nelson védett domborzata véd az erős szelektől; a tengerhez való közelsége pedig enyhébb hőmérsékletet biztosít, mint a dél-szigetek más régióiban.

Kono új-zélandi sauvignon blanc borok