Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Bodega Colomé argentin borászat

Argentína északi részén, Salta tartományban a Calchaquí völgyben helyezkedik el Argentína legrégebbi, 1831-ben alapított pincészete. Az első, még a phylloxera előtti időkből származó francia Malbec és Cabernet Sauvignon tőkéket az 1850-es években telepítették. Ezekből a telepítésekből három dűlőben, összesen 12 hektáron a mai napig szüretelnek szőlőt, amit felhasználnak a borok készítéséhez. 1998-ban a pincészetet megvásárolta Donald Hess svájci üzletember, aki beleszeretett a kivételes tájba: a magaslati sivatagban elhelyezkedő El Arenal ültetvénybe, amely 2600 méter magasságban fekszik, kivételesen gazdag vöröslő föld és rengeteg napfény jellemzi. Mindebben Donald Hess a szőlőtermesztés új dimenzióját látta: az „altura”, azaz magaslati borok készítését. A pincészet névadója Argentína legrégebbi folyamatosan termő szőlőültetvénye, a Colomé, amely 2300 méter magasságban fekszik.

A Lote Especial, azaz a különleges tétel sorozatban parcellákra bontva szeretnénk megmutatni az egyedi fajtákban rejlő izgalmat, ilyen a Lote Especial Bonarda, Argentína egy gyakran telepített fajtája, amely könnyed stílusával, alacsonyabb tannintartalmával és magas savtartalmával egy lendületes stílust képvisel.

Az Altura Maxima borok a világ legmagasabban fekvő ültevényéről származnak, az Altura Maxima Malbec, Pinot Noir és Sauvignon Blanc ennek az extrém terroirnak a lenyomatai, a szőlő, amely ezeket a borokat adja 3111 méter magasságban terem.

Az abszolút különlegességnek számító szőlőfajtákat is kóstolhatunk a Colométól. Ilyen a Torrentes, amely Argentína emblematikus fehér fajtája, intenzív aromatika, élénk savak és frissesség jellemzi.

És persze meg kell említenünk a Malbec fajtát, amely itt talált új otthonára Cahors után, (ahol „Fekete bor”-ként volt számontartva színe miatt), a Bodegas Colomé El Arenal Malbec, a 2600 méter magasságban elhelyezkedő, El Arenal ültetvényről származik.

Rendezés: