Bodega Garzon uruguayi borászat

Brazília és Argentína között lévő Uruguay a latin-amerikai borvilág egyik legfontosabb országa, mérsékelt éghajlati övben való elhelyezkedése az ország egész területén kedvez a szőlőtermesztésnek. Itt található a Garzon pincészet, nagyon közel az Atlanti óceánhoz, amely a szőlőültetvényeknek egy különleges mikroklímát biztosit. A föld, amelyben az itteni szőlők gyökere nő, Földünk egyik legrégebbi kristályos talajtípusához tartozik, a helyiek „Balasto”-nak nevezik ezt a mállott gránittalajt.

Alejandro Bulgheroni és felesége álma volt, hogy létrehozzák a legemblematikusabb modern pincészetet, ahol a borok komoly mondanivalóval rendelkeznek és a terroir legszebb arcát mutatják. Az álom akkor vált valóra, amikor Alberto Antonini (top 3 flying winemaker) csatlakozott a projecthez és így létrehozták a Bodega Garzon-t. 2008-ban telepítették az első tőkéket. 2018-ban pedig már az „Év Újvilági Pincészete” (Wine Enthusiast) elismerést is bezsebelték. A szuper prémium borok készítése mellett a pincészet a fenntartható fejlődés elkötelezett támogatója. Az első pincészet, amely LEED (Leadership in Energy & Enviromental Design) tanúsítványt kapott.

  • Ha Uruguay, akkor rögtön Tannat jut az eszünkbe. A Bodega Garzon Petit Clos egy parcellára bontott Tannat-szelekció. Ez egy jól strukturált, intenzív, jól érlelhető Tannat.
  • A Single Vineyard pedig modern technikával, betonkádban erjesztett birtokbor.
  • Izgalmas fajták, mint a Petit Verdot, azaz a „Kis Zöld” a világon igen ritkán termesztett fajta, mivel ritkán érik be teljesen, gyakran maradnak kis zöld bogyók a fürtön. Egyenletesen magas hőösszegnél azonban kiteljesedik és hódít virágos, gyümölcsös illatával.
  • A fehér fajták közül a Reservát, azaz a Bodega Garzon hordóban érlelt Albarino borát emelnénk ki. Magas savtartalom, az Atlanti-óceán közelsége miatt egyfajta ásványos mineralitás jellemzi, a fajtára oly jellemző citrusos, őszibarackos jegyekkel.
Rendezés: