J. Lohr Vineyards amerikai borászat Kaliforniából

Jerry Lohr-a legendás szőlőtermesztő,a pincészet alapítója 50 évvel ezelőtt kezdte kiépíteni karrierjét. A ’60-as évek második felében úttörő borászati tevékenységet vitt véghez  Kalifornia középső partvidékén Central Coast-ban, s a mai napig, a 80-as évein is túl nagy szenvedéllyel dolgozik, részt vesz különböző kutatásokban. Maga egy dél-dakotai farmer családból származik, így szülei által már gyermekkorábban magába szívta a föld ismeretét és szeretetét.

50 évvel ezelőtt Észak-Amerika még nem volt borászati szempontból ígéretes hely, inkább állattartás és zöldségnövények termesztése jellemezte ezt a vidéket. A klíma, a föld és a fajta tökéletes párosítása eredményeképpen Jerry Lohrnak köszönhetően Central Coast a világ első szőlőtermesztő régiói közé került. Ő volt az első, aki meglátta Monterey megye tökéletességét, Arroyo Seco kerületét választotta a Chardonnay legideálisabb termőhelyének. Az itteni hűvösebb klíma, a jó vízlevezetésű sziklás talaj testes, intenzív, J.Lohr védjegyeként ismert kirobbanóan gyümölcsös, ám mégis összetett Chardonnay-t ad.

A másik kedvelt bordeaux-i fajtát a Cabernet sauvignon-t pedig a magasabban fekvő, meleg klímájú Paso Robles hegy oldalára ültette. A kaliforniai borászat egyik prémium régiója különlegessége a meszes és agyagos talajban és a klímájában rejlik. A nappalok melegek, viszont az éjszakák nagyon hűvösek. A gazdag termőhely, a különleges klíma és az ideális fajtaválasztás erdeményeképen Paso Robles ültetvényeiről testes, fűszeres, színű komplex vörösborokat kóstolhatunk.

A pincészet napjainkban több területen is jelen van.

Monterey megye hűvösebb területein Arroyo  Seco és Santa Lucia Highlands régióban Chardonnay, Riesling és Valdiguié valamint Pinot Noir-t termeszt, Paso Robles dűlőin megtalálhatóak hagyományos, illetve különlegesebb bordeaux-i és rhone fajták, ezen túl a Napa völgyben St. Helena vidékén található a feleségéről elnevezett Carol ültetvény, mely fő profilja a Cabernet sauvignon.

Fontos megemlíteni a pincészet nagylelkűségét: nagylelkű a természettel szemben, fenntartható gazdálkodást végez, nagylelkű az emberekkel szemben: a Carol ültetvényről származó Cabernet Sauvignon bevételével a National Breast Cancer Foundation programjait támogatja. Azóta is, túl a 80.születésnapján három gyermekével  Amerika egyik kedvenc borászatát vezeti a J.Lohr Wineyards & Winery-t.

Rendezés: