Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

La Créma Russian River Chardonnay 2019 (0,75L)

16.390 Ft
Menny.:palack
Gyártó: La Créma Winery
Egységár: 21.853,33 Ft/liter
Szállítási díj: 990 Ft
Várható szállítás: 2023. december 14.

A La Créma Russian River Chardonnay 2019 kaliforniai bor a változatosság játéka. Eltérő klónok, eltérő talajok, eltérő ízek. Narancsvirág illata váltakozik friss zöldalmával, mellette megjelenik a francia hordóra oly sokszor jellemző illatjegy: a pörkölt mogyoró  és a vanília. Abszolút simulékony, elegáns hordóhasználat. Szájban a korty határozott citrusossága mellett hámozott körte, mirabolán szilva jelenik meg, szép savak és hosszan kitartó utóíz jellemzi.

A Russian folyó völgyét tágas, hatalmas erdők borítják, egy rusztikus, falusiasabb vidék. Jellemző a felszín gazdag tagoltsága, a Sonoma hegység által határolt völgyekben szétszórva találjuk az ültetvényeket. Az óceán mindössze 32 km távolságra van, hűvös vizének köde már délutánra ideér (ugye a szárazföld belsejében a levegő a nap folyamán hamar felmelegszik és a meleg levegő a magasba áramlik, amely magába szívja az alatta lévő hűvösebb légtömegek, itt a ködöt). Így a forró érlelő napsütés, majd az ezt követő hűsítő köd tökéletesen differenciált aromák kifejlődéséhez vezet.

A La Crema Pincészet itt elhelyezkedő ültetvényén különböző Chardonnay klónokat telepítettek, különböző talajtípusokon (homok, agyag, kavics, vályog váltakozik az ültetvényen belül). Az 2019-es évjárat kiemelkedő volt, bár rügyfakadást veszélyeztette a kora tavaszi éjszakai fagy, melyet aztán egy hosszú meleg, napos tenyészidő követet. Kézzel szüretelték, a hajnali hűvösben, hogy a szőlő minden gyümölcsösségét megőrizze. Aztán egész fürtös kíméletes préselés következett. A bor 15%-a malolaktikus tejsavbontáson ment keresztül, az üledéket hosszan hagyták rajta, havonta többször forgatták, így koncentráltabb ízhatást értek el. 9 hónapig francia hordóban érlelték. Így egy elegáns, harmonikus, Chardonnay született.

Főbb jellemzők

Fajta összetétel 100% Chardonnay
Típus Fehérbor
Évjárat 2019
Alkoholfoktartalom 14.5%
Ország USA
Régió California
Vivino pontszám 4.1 pont
Robert Parker 91 pont

Youtube videó