Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mendoza, Argentín

Mendoza, Argentín

Argentínában a borkészítést (és fogyasztás) több mint 400 éves múltra tekinthet vissza, amikor is a spanyol misszionáriusok Vitis Vinifera vesszőket hoztak maguakkal és ültettek el az apátságok környékén, így biztosítva a misebort. Különösen az Andok közelében lett egyre népszerűbb a szőlőtermesztés.

Olyan távol esik tőlünk, hogy szinte nem is látjuk, ám Argentína interkontinentális borhatalom. A világ nyolcadik legnagyobb országa 45 millió lakossal, akik nemcsak sokat termelnek, hanem sokat is isznak. A 19. század közepéig Argentína egy gyéren lakott pampa volt, ezért nemzeti programmá tették, hogy az európai kivándorlókat magukhoz csábítsák. A terv sikerült, a népesség fél évszázad alatt ötszörösére. Ennek a bevándorlási hullámnak köszönhetően a mai Argentína félig olasz, félig spanyol, vagyis nincs étkezés bor nélkül. Mielőtt a malbec világkarrierje meglódult volna tízből kilenc palack otthon fogyott el. És nem kis mennyiségről van szó: éves szinten a magyar bortermelés 350 millió liter, az argentin 2 milliárd.

A legnagyobb kiterjedést a területek. 1977-ben érték el több mint 350.000 ha-t, ez mára már 220-230 ezer hektárra zsugorodott. Ezen területek 77%-án kékszőlőt, 23%-án fehérszőlőt termesztenek.

Fajták tekintetében egyértelműen a malbec a sztár, a kékszőlő területek 25,88%-án találjuk telepítve. Bonardát találunk 18,58%-ban, cabernet sauvignon-t 17,89%-ban, syrah-t 12,89% és egyéb fajták mellett. (merlot, tempranillo, sangiovese)

A malbec, sok más fajtával együtt, 1852-ben érkezett Franciaországból egy kormányprogram keretében. Ám aki ma megkóstol egy argentin malbecet és egy cahors-i franciát, annak aligha fog szemet szúrni a rokonság. Ennek több oka is van. Az Andok lábánál, Mendozában a malbec megkapja azt a hőösszeget és napfényt, aminek hiánya Bordeaux-ban kockázatossá tette a termesztését. Argentínában nem pusztított a filoxéra, így a helyi szőlők nincsenek amerikai alanyra oltva. A klónok is mások és jóval nagyobb változatosságot mutatnak, mint az őshazában.

Az ültetvényeket a legtöbb helyen az Andokhoz közeli területeken, a déli szélesség 22. és a 42. foka között, mindegy 1500 km hosszúságban találjuk, általában öntözött „oázisokban”. Ha rápillantunk Dél-Amerika bortérképére, láthatjuk, hogy az argentin borvidékek többsége szinte pendant-ja a chileieknek, csupán az Andok innenső oldalán. Ezzel azonban egy sor meghatározó változás is jár: a nyugat felől tornyosuló hatalmas, legtöbbször hófödte csúcsok teljesen elzárják az óceáni légtömegek útját. Argentína meghatározó klímája ezért, kontinentális éghajlat. A csapadék mennyisége elhanyagolható, így ritkák a szőlő betegségei, és adottak a feltételek az organikus szőlőtermesztéshez.

Argentína legnagyobb borrégiója Mendoza Ez a tartomány uralja aza argentin bortermelést, s nem túlzás: az ország bortermelésének 75%-80%-a származik innen. Az ültetvények 160 ezer ha-t tesznek ki, s ezzel bizonyítottan a világ legnagyobb bortermelő vidéke.

Mendoza leghíresebb területe az Uco-völgy, amit adottságai miatt a Napa-völgyhöz hasonlítanak. A „völgy” egy lapos fennsík sivatagi klímával az Andok lábánál. Európai szemmel nem szőlőnek való vidék. Nincs a világon még egy jelentős borvidék, ahol ennyit sütne a nap, enyhítő körülmény, hogy az éjszakák legalább hűvösek. A szőlő kaktuszok szomszédságában terem, átlagos évjáratban esélye sem lenne öntözés nélkül életben maradni. Szerencsére az Andokból alázúduló hegyipatakok bőséges vízforrást jelentenek, így Mendozában viszonylag könnyű szőlőt termeszteni és könnyű minőségi bort előállítani. https://www.wineage.hu/termelok/boraszatok/bodegas-salentein https://www.wineage.hu/termelok/boraszatok/achaval-ferrer

https://www.wineage.hu/termelok/boraszatok/bodaga-colome