Világító arany színben és rendkívül finom gyöngyözéssel jelenik meg ez az olasz pezsgő. Kezdetben a kamilla, a curry és a tamarind puha, rugalmas illatjegyei bukkannak fel, majd a bergamott és a rózsaszín grapefruit citrusos jegyei, valamint az eukaliptuszméz és a méhviasz édes aromája követi őket. Az illat a mogyorómassza crescendójával zárul, amely a bor hosszas érlelésének ajándéka. A szájban az energiával teli fejlődés minden előítéletet eloszlat a kor hatásával kapcsolatban: a szüret után 20 évvel az oxidációnak nyoma sincs; a szájban ropogós és tiszta élű, jól formázott, fanyar citrom és csípős kandírozott gyömbér. Az ásványi anyagokkal alátámasztott fejlődést a sósav és a mészkő egymást kiegészítő lökései kísérik, míg végül az aromás gyümölcsök és a finom, frissen sült mignonok átölelő hullámai egy gazdag és telt tónusú befejezéshez vezetnek.
A legjobb Chardonnay, Pinot Blanc és Pinot Noir szőlőfajtákból készült különleges válogatás az egyik első Franciacortát, a Brut Millesimato-t idézi, amelyet először 1982-ben készítettek. A szőlők a keleti-délkeleti fekvésű szőlőültetvényekről származnak. A többnyire sík és enyhén dombos a morénás területen laza, közepesen termékeny talajok találhatóak közepesen mély kavicsos keverékkel.
A szőlőfürtöket pneumatikus présben préselik az 1. és 2. frakció szétválasztásával. A must 12 órás, 15 °C-on történő gravitációs ülepítése után a mustot beoltják tenyésztett élesztőkkel, és részben rozsdamentes acéltartályban, részben tölgyfahordóban erjesztik. Részleges malolaktikus erjedés és többszöri átrakás után a cuvée 2007 márciusában került összeállításra. Ezután a tirázs likőrt adták hozzá, majd a bort palackozták és koronás kupakkal lezárták, végül a palackokat a másodlagos erjedés idejére pihentették. A palackok 19 éven át álltak egymásra rakva 17. századi pincében. Ezután megrostálták, degorzsálták, Brut-stílusú adagolást kaptak, majd a végső dugóval és drótkalitkával látták el őket. Végül további palackos érlelésre volt szükség, mielőtt ez a bor készen állt a forgalomba hozatalra.
|