Leírás és Paraméterek
Feldolgozás: A pezsgőhöz felhasznált szőlőket hajnalban szüretelték, hogy elkerüljék az oxidációt és garantálják a szőlő frissességét. A szőlőt préselés előtt hűtik az aromák elvesztésének elkerülése érdekében. A préslé hozama 50%, a must statikus erjesztése alacsony hőrmérsékleten, 16-18 ºC-on, válogatott élesztővel történik. Alapborok jelentős savkomponenssel és a hosszú érleléshez megfelelő alacsony pH-értékkel járulnak hozzá a pezsgő komplexitásához. A palackozás után a második erjesztés és az érlelés 30 méterrel a felszín alatt található pincéinkben történik, ahol egész évben állandó a 14ºC-os hőmérséklet.
Származás: A Xarel-lo a Penedès őshonos fajtája, egy karakteres és jó szerkezetű szőlőfajta, ami alkalmassá teszi a hosszú érlelésű cavákhoz. A cava alapborokat Penedès középső, belterületi részén található ültetvényekről származó szőlőből állítják elő, ahol a parcellák 350 és 700 méter közötti tengerszint feletti magasságban helyezkednek el. Itt a mediterrán szellő hatása kevésbé érvényesül, a nappali és az éjszakai hőmérséklet nagyobb kontrasztot mutat, ami miatt a szüret valamivel később kezdődik, mint a középső és a tengerparti területeken, és a terméshozam is jóval alacsonyabb, mivel a talajnak kisebb a nedvességmegtartó képessége.
Fogyasztás: Ajánlott 6ºC és 8ºC közötti hőmérsékleten fogyasztani, és jégvödör használata a hőmérséklet fenntartásához a kiszolgálás során.
Fajta összetétel | 35% Chardonnay, 35% Xarel-lo, 15% Macabeo, 15% Parellada |
Évjárat | 2019 |
Alkoholfoktartalom | 12% |
Ország | Spanyolország |
Régió | Penedés |
Vivino pontszám | 3,8 pont |
James Suckling | 91 pont |