Kedvezmény
Az általános chianti receptet az egykori olasz miniszterelnök, a kiváló Ricasoli báró alkotta meg bróliói birtokán. A Chianti formula az 1800-as években így nézett ki: Sangiovese, ehhez kis mennyiségben Camaiolo-t adtak, mely mélyítette a színt, majd fehér fajták, Malvasia és Trebiano következett. Már ekkor, 1872-ben kétféle Chiantit különböztettünk meg: egy egyszerű, fiatalon ihatót és egy hosszan érlelhetőt. A frissen fogyasztható Chiantiba a Sangiovese és egyéb kékfajták mellé fehér fajtát tettek (Malvasia,Trebbiano). Ez a stílus ma már nem gyakori, inkább a másik stílus írányába fordultak a termelők, ez pedig egy nagytestű, hosszan érlelhető bor a: Chianti Classico Reserva, ezt a cuvéet főleg Sangiovese alkotja, annak is alacsony termésátlagú, kiemelkedő minőségű termése, amely egy csúcsmínőségű barrique hordós érlelést kapnak, ez minimum 24 hónap, erre utal a Reserva szó.
Sanguis Jovis, azaz Sangiovese, Jupiter vére
Sangiovese:Toszkána és egész Olaszország legnagyobb mennyiségben termesztett fajtája. A Chianti, a Brunello, a Vino Nobile di Montepulciano szőlőből készül. A fajta eredete nem tisztázott, újabb kutatások a Ciliegolo fajtát jelölik meg egyik ősként. A fajtát az évszázadok során (először 1590-ben említik) a borvidékek saját név alatt kezdték el palackozni. Bora ízletes, élénk és változatos, aromái közül leginkább a következő jegyek dominánsak: a szilvaíz, füge, szárított paradicsom, bors, rózsaillat.
Főbb jellemzők
Ország | Olaszország |
Évjárat | 2017 |