Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Chardonnay borok

Rendezés:

A gyakran a "fehérborok királynőjeként" emlegetett Chardonnay világszerte meghódította a borrajongók szívét. Ebben a gondosan összeállított válogatásban az elegáns és sokoldalú Chardonnay árnyalatainak felfedezésére invitáljuk Önt, különös tekintettel Kalifornia napsütötte szőlőültetvényeire és egy csipetnyi argentin terroirra.

A Chardonnay a franciaországi Burgundia mészkőben gazdag talajáról származó fehér szőlőfajta, amely világszerte népszerűségnek örvend. Világméretű útja szenvedélyes borászok kezében kezdődött, akik felismerték a benne rejlő lehetőséget, hogy kifejezze az egyes terroirok egyedi jellemzőit. Ma a Chardonnay-t a világ minden táján termesztik, és minden régió sajátos bélyeget nyom e sokoldalú szőlőfajta ízére. Az alkalmazkodóképességéről ismert Chardonnay szőlő semleges jellege lehetővé teszi, hogy a terroir, az éghajlat és a borászok döntéseinek a bor fejlődésére gyakorolt hatása megmutatkozzon.

Az Egyesült Államok nyugati partvidékén található Kalifornia napsütötte szőlőültetvényeinek egyik uralkodó szőlőfajtájává vált a Chardonnay az elmúlt több mint 100 évben. A kaliforniai Chardonnay borokat buja és gyümölcsös ízprofiljuk miatt ünneplik. Az állam változatos termőhelyei - Sonoma ködbe burkolózó szőlőültetvényeitől kezdve Napa napfénytől átitatott tájain át - lehetővé teszik a borászok számára, hogy az ízek széles spektrumát kínáló borokat készítsenek. Számítson a trópusi gyümölcsök, az érett körte és a citrusfélék jegyeire, a kiegyensúlyozott savakra, amelyeket gyakran krémes textúra és árnyalt tölgyfahatás egészít ki. 

A terroir hatása a kaliforniai Chardonnay-ra mélyreható. Az olyan tengerparti régiókban, mint Sonoma és Monterey, hűvös tengeri szellő fúj, amely megőrzi a természetes savtartalmat és élénk gyümölcsízeket kölcsönöz. Ezzel szemben a melegebb belföldi területek, mint például Napa-völgy, lehetővé teszik az érettebb, gazdagabb gyümölcskarakterek kialakulását. A jó vízelvezetésű talajok és a különböző mikroklímák kombinációja biztosítja, hogy a kaliforniai Chardonnay borok tükrözzék az Kalifornia borvidékeinek sokszínűségét.

Argentína magasan fekvő szőlőültetvényein a Chardonnay más, de ugyanolyan varázslatos jelleget ölt. Bár kollekciónk középpontjában Kalifornia áll, érdemes megemlíteni, hogy Argentína egyedülálló terroirja is nagyban hozzájárul a ropogós savakkal, citrusos fényességgel és frissítő ásványossággal rendelkező Chardonnay borokhoz. A nagy tengerszint feletti magasság és a tenyészidőszak alatti hőmérséklet-ingadozások hozzájárulnak az élénk és kifejező borokhoz.

Chardonnay-kínálatunk arra invitálja Önt, hogy fedezze fel ennek a sokoldalú szőlőnek a magával ragadó kifejezésmódjait, különös hangsúlyt fektetve Kalifornia napsütötte szőlőültetvényeire. Akár a Napa-völgy bősége, akár Sonoma tengerparti eleganciája vonzza Önt, minden egyes palack a terroir, a kézművesség és a Chardonnay tartós vonzerejének történetét meséli el.