Bemutatkozik a spanyol fehér csoda bor az Albarino
Általában a spanyol borokról sokaknak a rioja-i vagy ribera-i vörösök jutnak elsőre eszünkbe, egy elképesztő fehérboruk is világ hódító útjára indult. Az ország északnyugati részén, Galíciában termesztett albarino különösen nagy jelentőségű, egyre népszerűbb a világpiacon. Bár a fajta alkalmas tölgyfahordós érlelésre, a legtöbb tétel nem lát fát palackozás előtt, sőt fiatalon el is fogy, annak ellenére, hogy jelentős potenciállal rendelkezik.
Rias Biaxas, az albarino otthona
Az albariño (al-bar-EEN-yo) egy fehérborszőlő, amelyet elsősorban Spanyolország Rías Baixas régiójában termesztenek. Portugáliában a Vinho Verde régióban (ahol alvarinho néven ismert) és Kalifornia központi partvidékén is termesztik. Leghíresebb termővidéke azinban Rías Baixasban van, ahol ennek megfelelően a fajtanév sokszor szembeötlőbb a címkéken, mint a borvidék vagy akár a termelő neve. A Rías Baixas egy spanyol eredetmegjelölés (Denominación de Origen, DO), amely a spanyolországi Galícia autonóm közösség Pontevedra tartományában és Corunna tartomány déli részén található. A Rías Baixas (galíciaiul: "Alsó Rias") négy torkolati öbölből álló terület, amely Galícia tartomány délnyugati partvidékén található. Rías Baixas éghajlata tengeri és párás, egész évben enyhe hőmérsékletű, talaját főleg gránit és pala alkotja.
Az albarino jó savú, aránylag magas alkoholtartalmú száraz fehérbor, citrus és őszibarack aromákkal. Gazdag ízében a bor a grapefruit, a citromhéj, a sárgabarack és az édes dinnye jegyeit mutathatja. Mivel a szőlő általában a tengerparti régiókban terem, egy csipetnyi sótartalom is érződhet benne. Egyes borok enyhén kesernyés, citrusfélék magjához hasonló lecsengést mutathatnak.
Az albarino a legjobban könnyedebb és finomabb ételekhez, például zöldségekhez, szárnyasokhoz és tenger gyümölcseihez illik. A tengeri ételek közül olyan ételekhez illik, mint a grillezett hal, a tengeri herkentyűk, a sült fésűkagyló, a kagylómártással készült tészta, a szalonnába tekert fésűkagyló, a ceviche, a füstölt lazac. Az albarinóval jól párosítható vegetáriánus ételek közé tartozik a grillezett articsóka, pesto mártással, Caprese saláta, tavaszi tekercs, cukkinifánk. A szárnyas ételek közül az albarinoval jól párosítható húsételek közé tartozik a kínai citromos kacsa, sült pulyka, vagy a csirke piccata.
Albarinóra szakosodott borászatok
Az 1987-ben, egy galíciai vállalkozó alapította Mar de Frades borászat az északnyugat spanyolországi Rias Biaxas tartományban, egészen pontosan a Vale do Salnés szívében található. A Rías Baixas a maga csodálatos sokszínűségében a bortermelés paradicsoma. A terroir az, ami a helyi szőlőnek és boroknak identitást ad. Az óceáni éghajlat enyhe és nedves, nagyon csapadékos. A homokos talaj gránit alapkőzetre fekszik. És a földnek ebben a kis szegletében, a rácsos szőlőtőkék között születnek a sótól, ásványosságtól és savasságtól duzzadó jellegzetes borok.
A Salnés-völgy szívében található Mar de Frades a régió egyik legemblematikusabb pincészete. Egy kis domb gránitcsúcsa fölé magasodva a pincészet a híres Ría de Arousa folyóra néz, amely világszerte ismert egyedi tájairól, halászatáról és gasztronómiai hagyományairól. A mindig lenyűgöző kilátással körülvett pincészet a legmodernebb eszközökkel büszkélkedő létesítményeiben állítja elő az első osztályú szőlőültetvényekről származó boraikat.
60 hektár saját földdel rendelkeznek, miközben 200 kis független borásszal is együttműködnek. Az összes szőlőültetvényen aprólékosan és szenvedélyesen dolgoznak a szőlővel, vigyázva a környezetre és a talajra, azzal a céllal, hogy olyan borok készülhessenek, amelyek maximális kifejezőerővel, kiegyensúlyozottsággal és tisztasággal büszkélkedhetnek. A szőlőtermesztési módszereiket is az Atlanti-óceán környékének egyedi körülményeihez igazították, figyelembe véve olyan tényezőket, mint a páratartalom és a tengeri szelek. Különleges szőlőnevelési rendszereket és kézi munkát alkalmaznak a szőlőtőkék precíz kezeléséhez, arra törekedve, hogy kivételes minőségű szőlőt termeljenek, amely tükrözi az Atlanti-óceán szellemét.
A Rías Baixas borvidék egyik legrégebbi pincészete az Albarino de Fefinanes, amely nevéhez méltón a kiváló minőségű albarino borok előállításáról ismert. A Palacio de Fefiñanes pincészet a 17. század óta foglalkozik borászattal, s a bortermelés történelmi ismereteit generációkon keresztül a családban örökítette meg. Úttörők az egyedülálló albarino fajta termesztésében a Salnés-völgyben és a borok forgalmazásában világszerte.