A németországi Rheingau riesling borai

Német borok, rheingaui rizlingek

A német bortermelés elsősorban Németország nyugati és dél-nyugati részein, a Rajna és mellékfolyói mentén jelentős. Bár a németországi a Föld legészakibb elhelyezkedésű borvidékei közé tartozik, azonban a kontinentális éghajlatba a Golf-áramlat hajtotta nedvesebb és melegebb légáramlatok keverednek, így téve alkalmassá a területet a szőlőtermelésre. A német borok alacsonyabb alkohol-tartalommal rendelkeznek, és többségükben friss, gyümölcsös, könnyed borokat jelentenek. A változatos német szőlőfajták, a többféle éghajlati hatás és a különböző termőtalajok széles borkínálatot nyújtanak.

A riesling, a tipikusan német bor

Németország bortermelésének története a római időkig nyúlik vissza, a szőlőtermesztésről már Kr. u. 70-ből is van történelmi emlékei. Ma Németország bortermelésének kétharmada fehérbor, a megtermelt német borok mintegy 60 százalékát pedig Rajna-vidék-Pfalz tartományban állítják elő - a 13 német minőségi borvidékből (Anbaugebiete) 6 található itt. A legtöbbet telepített szőlőfajta Németországban a rizling (riesling), ami az ország legismertebb bora is egyben. További népszerű német szőlőfajták még a müller-thurgau és a pinot noir (spätburgunder) is. Ez utóbbi bor kétségkívül a legnépszerűbb vörösborfajta Németországban, ahol mind a 13 borvidékén termesztik, a német pinot noir borok számos Decanter-díjat nyertek már el.

Németországban a rizling fehér szőlőfajta eredetileg a Rajna folyó vidékéről származik (rajnai rizling). A Rieslingek magas savtartalma a lédús citrusok és friss ananász jegyeiben is felismerhető, emellett alma, körte, sárga- és őszibarack ízjegyeivel is büszkélkedhet. A rizling borszőlőből száraz és édes, valamint könnyű és közepes testű fehérborok számos stílusban készíthetőek. A rizling egy igazán aromás borfajta, amelyet virágos, néha parfümszerű illatáért is szeretnek. A német Riesling borok nagyon sokféle ételhez jól illenek, beleértve az ázsiai, indiai és természetesen a német stílusú ételeket is. A rizling borokhoz az enyhe indiai curryk, az enyhén fűszeres thai tészták, a japán sashimik és sushik, a grillezett és párolt fehér halak, a kagylók, valamint a sült sertéshúsok és sonkák is ajánlottak.

Rajnai rizling szőlő - Rheingau német bor

Rheingau - A Rajna-mente fő borvidéke

Az elegáns, közepes és testes rizlingborai miatt Németország legelismertebb borvidékének számít Rheingau régiója. Rheingau Németország délnyugati részén található, kis mérete ellenére is az ország egyik leghíresebb borvidéke. A Rheingau szőlőterületek a Rajna folyó mentén, a Main és a Wisper folyó között találhatók. A fő ültetvények a Rajna folyó északi partján húzódnak egy keskeny sávban. Fekvésének köszönhetően a szőlőültetvények egész évben kedvező mikroklímát és termékeny talajt élvezhetnek. Rheingau éghajlata hűvös és kontinentális, az éves átlaghőmérséklet 10°C, az éves napsütéses mindössze 1643 óra és az átlag éves csapadékmennyiség 500 mm körül alakul. A borvidék talaja változatos összetételű, többek között homok, kavics, különböző agyagfajták, lösz, kvarc és pala is megtalálható benne. Ez a sokféleség lehetővé teszi, hogy a régióban az egyes dűlőkből kivételes minőségű borok készüljenek.

A szőlőtermesztés a Rheingau területén feltehetően már a római korban elkezdődött, de csak a ciszterciek 12. századi letelepedése után vált a borkészítés fontos gazdasági tevékenységgé vált a helyi apátságokban. A Rheingau Johannisberg, magyarul ‘Szent János-hegy’ adta a nevét a rieslingnek, Németország leghíresebb borának. A rheingau-i rizling borok erősebbek, szigorúbbak, és jellegzetes ásványos ízvilággal, pikáns savakkal és ropogós citrusfélékkel jellemezhetőek. A Rheingau borvidéki rizlingek sokféle ételhez illenek, vagy egyszerűen aperitifként önmagukban is élvezhetők. Azáltal, hogy Rheingauban a megművelt szőlőterületek 80%-án rizlinget termesztenek, így a borvidék teszi ki a világ rizling-termőterületének több mint 7%-át.

Schloss Vollrads - A világ egyik legrégibb borászata

Amióta a Greiffenclau család tagjai 1211-ben először adtak el bort a mainzi Szent Viktor kolostornak, azóta a rizling termesztése a Schloss Vollrads szőlőültetvényein folyamatosan fejlődött. 800 évvel később Németország egyik legrégebbi pincészeteként ünnepelhették az évfordulójukat. A Schloss Vollrads rizlingbirtok híres lakótornya már messziről látható, mivel az épületegyüttes és a szőlőültetvények fölött áll. A Greiffenclau bárók, a lotaringiai nemesség régi tagjai szőlőtermesztéssel és borkereskedelemmel foglalkoztak, és évszázadokon át éltek a ma is álló toronyban. 

Scloss Vollrads birtok rizling borok

A Rajna-menti, déli fekvésű, mintegy 80 hektáros birtokon jelenleg is csak rizlingszőlőt termesztenek, amit gondosan, kézzel szüretelnek, szezononként akár többször is, így a megfelelő érettségi fokon szedve a fürtöket. A Schloss Vollrads rizlingborok jellegzetes ízvilága az egyedülálló terroirnak tulajdonítható: Rheingau-ban hat különböző geológiai képződmény alkot egy szerkezetet, amely a szőlő gyökereit különböző ásványi anyagokkal látja el. Évente tíz-tizenöt különböző, minőségi bort készítenek riesling szőlőkből a birtokboroktól a Kabinett borokon át a Spätlese (késői szüret) és Auslese (különleges válogatás) borokig. A Kabinett borok hagyománya 1716-ban alakult ki a Schloss Vollradsban: az évjárat különösen jó borait a "Kabinett" pincékben tárolták, mely pincészetben ma is nemzetközi hírű rizlingborok érlelődnek a végsőkig.