Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Uruguay, ahol a Tannat új hazára talált

Bár Uruguay-ban is nagy múltra tekint vissza a bortermelés - több mint 250 éve termesztenek szőlőt az országban -, eddig mégsem lett olyan sikeres boripara, mint mondjuk Argentínának vagy Chilének. Mégis, egyre többen úgy vélik, hogy Uruguay napjainkban a kontinens egyik legígéretesebb feltörekvő borvidéke. Uruguayban mintegy 180 borászat működik, és évente 10 millió láda bort állít elő a 16.000 hektárnyi szőlőterületről. Uruguay a világon azon kevesek egyike és az első olyan ország Latin-Amerikában, amely valamennyi borászati létesítményét és szőlőültetvényét georeferenciával látta el.

Argentína és Chile borvidékeinek nagyrészt száraz éghajlatával ellentétben Uruguayban nedves tengerparti éghajlat uralkodik, ahol évente több mint 1000 mm csapadék hullik, így Uruguay legtöbb borvidékén a talajtípustól függően nincs szükség öntözésre. Uruguayban nem kevesebb, mint 99 osztályozott talajtípus létezik és a borvidékek a sziklás tengerparti domboktól a nedves pampáig terjednek. A tannat vörösborszőlő számára különösen kedvező Maldonado megye gránittalaj alapú termőterülete.

Uruguay borvidék Maldonado tannat

Uruguay fő szőlőfajta, a tannat az egyik vezető szőlőfajta Délnyugat-Franciaországban, ahol a madiran és az irrouléguy borokat készítik belőle. A tannat mellett, amely a legelterjedtebb szőlőfajta Uruguayban (36%), más fajták is előfordulnak, mint például a merlot (10%), a chardonnay (7%), a cabernet sauvignon (6%), a sauvignon blanc (6%) és a cabernet franc (4%). Vannak kevésbé elterjedt fajták is, mint a nero d'avola, a pinot noir, az albarino és a viognier. A különböző szőlőfajták tükrözik Uruguay borvidékeinek és borkészítési stílusainak sokszínűségét.

A tannat, Uruguay nemzeti szőlőfajtája

A tannat egy olyan vörösborszőlőfajta, amely Franciaországból származik, de ma már széles körben termesztik Uruguayban. Magas tannintartalmáról és sötét, mély színéről ismert. A tannat szőlőből készült vörösbor testes, magas tannin-tartalommal és mély gyümölcsízzel. Édesgyökér, vanília, csokoládé, kávé, füst és fűszerek jegyei is fedezhetőek fel benne. Íze a termőhelytől és a tölgyfahordós érlelés mértékétől függően változhat. 

Jól illenek a tannat borokhoz az olyan magas zsír- és fehérjetartalmú ételek, mint például a steak, a bárányhús és a sötét színű baromfi húsokhoz. Az ezekben az ételekben található zsír segít lágyítani a borban lévő tanninokat, így a bor élvezhetőbbé válik. E kiadós, fehérjében gazdag ételek mellett a tannat jól párosítható gombával, szarvasgombával, sőt bizonyos sajtokkal is.

A robusztus és mély színű tannat az 1870-es években került Uruguayba, valószínűleg Spanyolország baszk régiójából, hozta magával Don Pascual Harriague. A tannat jól érzi magát Uruguay éghajlati és talajadottságai között, manapság elsősorban Canelones, Montevideo, Colonia és Maldonado régiókban termesztik. Saltóban is megtalálható, ahol Pascual Harriague honosította meg először. 

Uruguay tannat szőlő

Ma Uruguay fő „nemzeti szőlőfajtájának” tekintik és a bortermelés több mint harmadát teszi ki a tannat. Az eltérő éghajlati viszonyok miatt az uruguayi tannat gyümölcsösebb és kevésbé rusztikus, mint a francia. Gyakran keverik pinot noirral és merlot-val, hogy a portói és a beaujolais-i borokhoz hasonló borokat készítsenek belőle. Az uruguayi pincészetek közül a leghíresebbek a Familia Deicas, a Pisano és a Bodega Garzón, melyek tannat borokat is készítenek

Az uruguayi tannat borok számos nemzetközi díjat és elismerést nyertek minőségükért és egyediségükért. Néhány példa a díjnyertes tannat borokra:

  • Bodega Garzón Balasto 2018 - 96 pontra értékelt James Suckling
  • Pisano RPF Tannat 2017 - A 2020-as Decanter World Wine Awards-on nyert aranyérmet
  • Viñedo de los Vientos Alcyone Tannat Dessert Wine NV - Aranyérmes lett a 2020-as International Wine Challenge-en

A Bodega Garzón borászatot Alejandro Bulgheroni és felesége, Bettina alapította Garzón városában. A pincészet a Maldonado egyedülálló terroirjára és az egyedi fajták gyűjteményére összpontosít. A Bodega Garzón az egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező borászat Uruguayban. A ültetvényeiken termetl szőlőket mély szín és finom aromák jellemzik.

Tartalomhoz tartozó címkék: vörösbor