Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Uruguay, a Tannat második hazája

Bár Uruguay-ban is nagy múltra tekint vissza a bortermelésben, eddig mégsem lett olyan sikeres boripara, mint mondjuk Argentínának vagy Chilének. Mégis, egyre többen úgy vélik, hogy Uruguay napjainkban a kontinens egyik legígéretesebb feltörekvő borvidéke. Az itteni fő szőlőfajta, a Tannat az egyik vezető szőlőfajta Délnyugat-Franciaországban, ahol a Madiran és az Irrouléguy borokat készítik belőle. A robusztus és mély színű Tannat az 1870-es években került Uruguayba, valószínűleg Spanyolország baszk régiójából.

A Tannat mellett, amely a legelterjedtebb szőlőfajta Uruguayban (36%), más fajták is előfordulnak, mint például a Merlot (10%), a Chardonnay (7%), a Cabernet Sauvignon (6%), a Sauvignon Blanc (6%) és a Cabernet Franc (4%). Vannak kevésbé elterjedt fajták is, mint a Nero d'Avola, a Pinot Noir, az Albarino és a Viognier. A különböző szőlőfajták tükrözik Uruguay borvidékeinek és borkészítési stílusainak sokszínűségét.

A Tannat, Uruguay nemzeti szőlőfajtája

A Tannat egy olyan vörösborszőlőfajta, amely Franciaországból származik, de ma már széles körben termesztik Uruguayban. Magas tannintartalmáról és sötét, mély színéről ismert. A Tannat szőlőből készült vörösbor testes, magas tannin-tartalommal és mély gyümölcsízzel. Édesgyökér, vanília, csokoládé, kávé, füst és fűszerek jegyei is fedezhetőek fel benne. Íze a termőhelytől és a tölgyfahordós érlelés mértékétől függően változhat.

A Tannatot a 19. században spanyolországi baszk bevándorlók hozták be Uruguayba. A Tannat jól érzi magát Uruguay éghajlati és talajadottságai között, manapság elsősorban Canelones, Montevideo, Colonia és Maldonado régiókban termesztik. Saltóban is megtalálható, ahol Pascual Harriague honosította meg először. 

Ma Uruguay fő „nemzeti szőlőfajtájának” tekintik és a bortermelés több mint harmadát teszi ki a Tannat. Az eltérő éghajlati viszonyok miatt az uruguayi Tannat gyümölcsösebb és kevésbé rusztikus, mint a francia. Gyakran keverik Pinot Noirral és Merlot-val, hogy a portói és a beaujolais-i borokhoz hasonló borokat készítsenek belőle. Az uruguayi pincészetek közül a leghíresebbek a Familia Deicas, a Pisano és a Bodega Garzón, melyek Tannat borokat is készítenek

Az uruguayi Tannat borok számos nemzetközi díjat és elismerést nyertek minőségükért és egyediségükért. Néhány példa a díjnyertes Tannat borokra:

  • Bodega Garzón Balasto 2018 - 96 pontra értékelt James Suckling
  • Pisano RPF Tannat 2017 - A 2020-as Decanter World Wine Awards-on nyert aranyérmet
  • Viñedo de los Vientos Alcyone Tannat Dessert Wine NV - Aranyérmes lett a 2020-as International Wine Challenge-en
Tartalomhoz tartozó címkék: vörösbor