Betekintés a francia Champagne-ok világába
Franciaország festői régiójában, Champagne-ban a Marne folyó kanyargós völgye mentén megannyi kiváló pincészet ápolja a francia pezsgőművészet és a pezsgőgyártás hagyományait. Közülök három pincészetet mutatunk be, melyek egy-egy külön fejezettel járultak hozzá e nagyra becsült borvidék gazdag történetéhez. Miközben felfedezzük a Nicolas Feuillatte, a Champagne Thiénot és a Marc Hébrart pezsgőgyártó múltját, mesterségbeli tudásukat és pezsgőkreációik különlegességét, időutazásra indulunk, és elmerülünk a Champagne régió történelmében, a szőlőtermesztés fejlődésében és az egyedi terroirban, amely ezeket a kiváló borokat formálja.
A Champagne borrégió sok évszázados múltra tekint vissza. A középkorban a királyságok közötti egyik fő csatatér volt, majd a szőlőtermesztés központjává vált. A hűvös éghajlat és a meszes talaj, amely egykor akadályozta a mezőgazdaságot, a világ legjobb pezsgőit előállító régió alapjává vált. A Champagne elnevezés, valamint a szőlőfajtákra és a borkészítési eljárásokra vonatkozó szigorú előírások bevezetése megvédte a régió borainak integritását és exkluzivitását.
A szőlőtermesztés Champagne-ban a római korig nyúlik vissza, azonban a középkori szerzeteseknek lett döntő szerepük a borászati technikák tökéletesítésében. A palackos erjesztés - a pezsgők készítésének kulcsfontosságú lépése - újítását Dom Pérignonnak, a Hautvillers-i apátság bencés szerzetesének tulajdonítják. Ez az úttörő módszer jelentette a pezsgő születését, ahogyan ma ismerjük, és a régiót a kiváló pezsgők jelképévé tette.
A champagne-i pezsgőkészítés egy véletlen felfedezés eredményeként alakult ki. A korai borászok a palackban történő újraerjedés kihívásaival szembesültek, mivel a régió hideg telei megállították az erjedést. Idővel a borászok tökéletesítették tudásukat, és szándékosan másodlagos erjedést idéztek elő a jellegzetes buborékok előállítása érdekében. Ez az újítás a Champagne régiónak meghozta a nemzetközi elismerést és megszilárdította az igazi pezsgő megtestesítőjének státuszát.
A francia pezsgőt nemcsak az eredete, hanem az előállítása során alkalmazott aprólékos módszerek is megkülönböztetik. A méthode champenoise, vagyis a hagyományos módszer a palackban történő másodlagos erjesztést foglalja magában, ami hozzájárul a finom buborékok és az összetett ízek kialakulásához. Minden pincészet a maga módján alkalmazza ezt a folyamatot, és ezzel sajátos jellegzetességeket kölcsönöz a pezsgőknek.
A champagne-i régió hűvös éghajlata, rövid tenyészideje és marginális hőmérséklete jellegzetes savasságot kölcsönöz a szőlőnek. Az ásványi anyagokban gazdag meszes talajok hozzájárulnak a szőlő ásványosságához, és egyedi karaktert kölcsönöznek a pezsgőknek. Az éghajlat és a talaj ilyen kombinációja olyan környezetet teremt, amely kedvez a páratlanul finom, kiegyensúlyozott és hosszú élettartamú pezsgők előállításának.
Nicolas Feuillatte
A Nicolas Feuillatte pincészet története Henri Macquart, a Centre Vinicole de la Champagne (Champagne-i Borászati Központ) úttörő alapítójának és Nicolas Feuillatte merész üzletembernke a története. A Champagne világának történelmi szereplőjének, Henri Macquart-nak volt egy víziója a Centre Vinicole-ról, ami végül 1972-ben meg is alakult. Az 1970-es többlettermés, amely jelentős tárolási problémákat okozott, ráébresztette arra, hogy a champagne-i termelőknek ideje összefogniuk, hogy garantálják szőlőjük értékesítését. Nicolas Feuillatte egy sikeres bor-importőr családba született, s egy hosszú tengerentúli kitérő után 1976-ban alkotta meg az első névadó pezsgőt amerikai barátai szűk körének, melynek sikere azonnali volt. Márkáját 1986-ban eladta a Centre-Vinicole de la Champagne-nak, melynek a mai napig nagykövete, akit folyamatosan hajt az alkotás, az innováció és a feltalálás vágya.
A Nicolas Feuillatte a modern champagne-i márka, amely a champagne-i élmény újjávarázsolását célzó laza megközelítésével és a champagne-i régió legnagyobb termelői kollektíváját képviselő egyedülálló szövetkezeti modelljével. A Nicolas Feuillatte sikere a pezsgőiparban egyedülálló szövetkezeti modellünk erejének köszönhető. Ez a modell ápolja a kollektív elkötelezettség és szolidaritás értékeit, az innovációra való hajlandóságot és a merész szellemet, amelyen az egész borvidéken 5000 borász osztozik.
A Nicolas Feuillatte pezsgők, amelyek erejüket és telt ízüket a crusok figyelemre méltó választékából merítik, és amelyeket a házasítás finom művészete tesz még finomabbá, e páratlan régió harmóniáját, finomságát és frissességét tükrözik. Tökéletesen érett szőlőfajták széles választéka alkotja a kínálatunkban szereplő pezsgőket, amelyeket cru vagy terület és szőlőfajta szerint külön-külön borkészítenek, valamint a Grands Crus és Premiers Crus alapos válogatásával együtt. A talajok mozaikja csodálatosan árnyalt pezsgőket formál: a homokos talajok rugalmas, könnyű és gyümölcsös borokat, a márgán és mészköves agyagon fekvő talajok szerkezetet és gyümölcsöt ötvöző borokat, a krétás talajok pedig ásványosságot, frissességet és idővel kialakuló komplex aromákat eredményeznek.
Kiterjedt szőlőültetvényeik lehetővé teszik számukra, hogy a legkülönbözőbb termőhelyekről szerezzenek be szőlőt, és olyan cuvée-ket hozzanak létre, amelyek a champagne-i régió sokoldalúságát mutatják be. Mivel a szőlőt több mint 5000 termelő szállítja az egész Champagne régióból, a Nicolas Feuillatte kivételes minőségű kreatív palettához jut hozzá. A házasítások összeállításához a 17 Grands Crus közül 11, a 42 Premiers Crus közül 26, a 260 fennmaradó Champagne Crus közül pedig 145 Crus-t választanak ki.
Mivel a minőséghez idő kell, és nem lehet siettetni, a Nicolas Feuillatte pezsgőinek a pincékben való nyugodt pihentetése a forgalomba hozatal előtt messze meghaladja a törvényben előírt minimumot: legalább három év, a legtekintélyesebb cuvée-k esetében pedig akár tíz év is lehet, mint például a Palmes d'Or, amelyet a borseprővel való hosszas érintkezés gazdagít.
Marc Hébrart
Jean-Paul Hébrart 1997-ben vette át apjától a pincészet vezetését, aki 1964 óta készített palackozott birtokborokat. Jean-Paul az elmúlt 20 évben a birtokot lassan a Marne egyik legkiválóbb termelői birtokává fejlesztette, melynek központja az Épernay környékén található Mareuil-sur-Ay-ban található. A kiváló borok alapját a kiváltságos Aÿ-i birtokok képezik, beleértve a Grande Vallée-ben található Le Léon, Mareuil-sur-Aÿ és Dizy, valamint a Côte-ban található Avize, Oiry és Chouilly, illetve a Montagne-ban található Louvois-ban nemrégiben vásárolt szőlőültetvényeket. A megtermelt szőlők 70%-a Pinot Noir, 30%-a Chardonnay, s éves szinten mintegy 5800 láda pezsgő készül belőlük.
Jean-Paul a több mint 85 parcella mindegyikének szőlőit külön-külön szüreteli, préseli és olyan harmonikus borokat készít, amelyek a termelő személyiségét és a termőhelyet egyaránt tükrözik. A pincészet a biogazdálkodás és a minimális beavatkozás iránti elkötelezettsége lehetővé teszi, hogy a szőlő kifejezze az agyagos-mészköves talajok egyedi jellemzőit. A borok többségét acéltartályban erjeszti, bár a Rive Gauche-Rive Droite és a Clos de Léon esetében semleges barrique hordós eljárást alkalmaz, azonban a régi, használt hordóknak is maradt szerepük.
A Marc Hébrart pezsgők valóban a helyről és az emberről szólnak, Jean-Paul Hébrart kedves, barátságos és nagylelkű tulajdonságai minden pezsgőjében megmutatkoznak. És bár most könnyen megpihenhetne a babérjain, Jean-Paul ehelyett tovább bővíti kínálatát, alacsonyabb adagolási szintekkel kísérletezik a referencia cuvée-kben, és lenyűgöző Coteaux Champenoise-t készít a nemrégiben megszerzett, történelmi szőlőültetvényekről.
Champagne Thiénot
Garance és Stanislas Thiénot büszkén vezetik az édesapjuk által 1985-ben alapított pincészetet, s minden lépésüket az a céltudatos törekvés vezérli, hogy ápolják a pezsgőkészítés szellemiségét. Éppen ezért a minőséget részesítik előnyben a mennyiséggel szemben. Az aprólékos szőlőválogatásra és a hosszan tartó érlelési folyamatra helyezett hangsúly olyan pezsgőket eredményez, amelyek tükrözik a régió terroirjának árnyalatait. A hagyomány és az innováció tökéletes ötvözésével a Thiénot olyan pezsgőket készít, amelyek az eleganciát és a kifinomultságot testesítik meg.
A pincészetet alapító Alan Thiénot olyan borokat hozott létre a saját képére, amelyek kifejezik mindazt, amit ő nagyra tartott, az elegáns frissességet és a kiegyensúlyozott árnyalatok többrétegű kifinomultságát. Alain Thiénot a hegyoldalakat a legjobbak után kutatva jelentős - összesen 30 hektárnyi - szőlőbirtokot gyűjtött össze, beleértve a Grand Cru-dűlőket a történelmi Ay-völgyben és a Côte des Blancs-on, a Premier Cru-dűlőket Dizy-ben és Cumières-ben, valamint az Epernay-tól délre fekvő lejtőkön. Ez az értékes erőforrás biztosítja a ház számára a szükséges szőlőmennyiség több mint felét, ami a független, családi pezsgőház számára az önállóság és a hosszú élet fontos garanciájának bizonyul.
A Champagne Thiénot tartós identitásának megőrzése érdekében a borok aromatikus tisztaságának megőrzése a legfontosabb céljuk. Alain Thiénot a kezdetektől fogva a ropogós bogyók egészben tartása és a szőlő organoleptikus jellegének megőrzése érdekében a pincészetet rozsdamentes acéltartályokkal szerelte fel, amelyek ma már mindennaposak, de akkoriban úttörő látásmódjáról és szakértelméről tett tanúbizonyságot. 2 kilométernyi pincerendszerük mélyen a föld alatt védi az értékes palackokat, amelyeket vízszintesen, "lattén" érlelnek, akár 16 évig is az évjáratos pezsgők esetében.
Összefoglalva, a Marne folyó völgyében tett utazás nem csak a pohárban lévő pezsgőt tárja fel, hanem a kézművesség, az innováció és a földdel való mély kapcsolat évszázadai is. Nicolas Feuillatte, Champagne Thiénot és Marc Hébrart a maga módján hozzájárulnak a francia pezsgő örökségéhez, biztosítva, hogy minden korty a történelem, a hagyományok és a borkészítés művészetének ünnepe legyen.