Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Pinot Noir borok az amerikai kontinensen

Pinot Noir szőlő Amerikában

A pinot noir egy vörös szőlőfajta, amelyet a világ számos borvidékén termesztenek. Leginkább összetett aromájáról, ízéről és szerkezetéről ismert, a  borkedvelők által nagyra értékelt borokat készítenek ebből a szőlőfajtából. A pinot noir szőlő vékonyhéjú, ami különösen érzékennyé teszi a kártevők, betegségek és környezeti tényezők által okozott károkra. Ennek eredményeképpen a szőlőtőkék gondos figyelmet és kezelést igényelnek az ültetvényekben.

A pinot noir borok jellemzően könnyű vagy közepes testűek, ízükben vörös és fekete bogyós gyümölcsök, például a cseresznye, a málna vagy a szeder jegyei találhatóak meg. A borok illatvilága sokféle lehet, beleértve a virágos, földes és fűszeres jegyeket. A pinot noir borok textúráját gyakran selymesnek írják le, lágy szájízzel és mérsékelt tanninokkal jellemzik. A borokat gyakran tölgyfahordóban érlelik, ami további vaníliás, pirítós és füstös ízeket kölcsönözhet.

Pinot Noir az Újvilágban

Az amerikai kontinensről származó pinot noir borok, különösen a oregoni, az argentin és a chilei borok nagyra értékeltek a borkedvelők körében. Ezek a borok általában gyümölcsösek és üdék, élénk savakkal és mérsékelt alkoholtartalommal. Az oregoni pinot noir egy könnyű vagy közepes testű, finom textúrájú vörösbor magas savtartalommal és sima lecsengéssel, széles ízvilággal rendelkezik, beleértve az epret, a málnát, valamint a gomba és a szarvasgomba földes jegyeit. A chilei Pinot Noir-t gyakran úgy jellemzik sima és keres borként, ami a gyümölcsízek (szilva, fekete cseresznye) és a földes, ásványos jegyek egyedülálló kombinációjával rendelkezik, lágy tanninokkal, virágos aromákkal, fűszeres, de krémes lecsengéssel. Az argentin pinot noirból cseresznye, eper és vanília árad, ami a burgundi borokból hiányzó lekvárszerű ízvilágot kölcsönöz neki, a magasan fekvő, hűvös éghajlat miatt pedig általában magas a savtartalma.

Az amerikai kontinensen a pinot noir szőlőből nagyra értékelt, figyelemre méltó borokat állítanak elő a Dél- és Észak-Amerikában is honos szőlőfajtából. A chilei Aconcagua-völgy, az argentin Mendoza és az egyesült államokbeli Oregon egyaránt kiváló minőségű pinot noir-t termel, mindegyiknek sajátos éghajlati és talajtani jellemzői vannak, amelyek befolyásolják a borok karakterét. S bár annak ellenére, hogy az Aconcagua-völgyben, Mendozában és Oregonban a bortermelés több évszázados múltra tekint vissza, a pinot noir termesztése e régiók mindegyikében viszonylag új keletű. Azonban a pinot noir-ral mindegyik régiónak egyedi kapcsolata van és ma már mindegyik régióban kiváló minőségű borokat állítanak elő, amelyeket a borrajongók világszerte nagyra értékelnek.

Chile borvidéki pinot noir borok

A chilei pinot noir borok

Az Aconcagua-völgy Chile középső részén található, és hűvös éghajlatáról ismert, amelyet a Csendes-óceán hatása mérsékel. A régió talaja elsősorban alluviális, néhány területen agyag és kavics található. A chilei Aconcagua-völgyben a pinot noir az összes szőlőültetvény (20 ezer hektár) viszonylag kis százalékát teszi ki, a szőlőterület kevesebb mint 5%-át szentelik a fajtának. A régió pinot noir borai azonban elismerést vívtak ki maguknak magas minőségük miatt, és néhány borászat a régióban kizárólag a pinot noir termelésre összpontosít. A borvidék pincészetei közül az Errazuriz az egyik, amelyik kiemelkedő minőségű pinot noir borokat készít, melyeket gyakran francia tölgyfahordóban érlelnek, ami így finom vaníliás és fűszeres jelleget kölcsönöz a bornak.

Az Aconcagua-völgyben a bortermelés a 16. századra nyúlik vissza, amikor a spanyol gyarmatosítók szőlőtőkéket hoztak a régióba. A pinot noir azonban csak az 1990-es években kezdett népszerűvé válni a völgyben. Az Aconcagua-völgyből származó chilei pinot noir bor az élénk savtartalmáról és piros gyümölcsös ízéről ismert, gyakran elegáns és közepes testű, lágy tanninokkal, vörös gyümölcsös ízekkel és földes jegyekkel. Jól illenek olyan ételekhez, mint a grillezett lazac, a sült csirke és kacsa, a gombás rizottó és a felvágottak.

Argentína és a pinot noir borok

Mendoza egy Nyugat-Argentínában elterülő borvidék, amely a magasan fekvő szőlő ültetvényeiről ismert. A régió éghajlata félszáraz, forró nappalokkal és hűvös éjszakákkal. Mendoza talaja változatos, egyes területeken homok, agyag és mészkő található. A mendozai pinot noir-t gyakran úgy írják le, hogy a vörös bogyós gyümölcsök (málna, cseresznye) és a fűszerek ízét hordozza, kellemes savakkal, mérsékelt tanninokkal és könnyedebb textúrával. Jól illenek olyan ételekhez, mint a sült sertéshús, a kacsamell, a grillezett halak és zöldségek, valamint a paradicsomos mártásokkal készült tészták.

Argentína pinot noir borai

Mendozában a bortermelés a 16. századra nyúlik vissza, amikor a spanyol gyarmatosítók meghonosították a szőlőtermesztést a régióban. A malbec volt évszázadokon keresztül a régió legfontosabb szőlőfajtája, így Mendozában is csak az 1980-as években telepítették az első pinot noir tőkéket. Mendoza teljes, mintegy 150 ezer hektáros szőlőterületének csak mintegy 2 százalékán termesztenek pinot noir szőlőket Az Aconcagua-völgyhöz hasonlóan azonban a pinot noir egyre népszerűbb Mendozában is, és néhány pincészet már kiváló minőségű borokat készít a szőlőből. Közéjük tartozik az Uco-völgyében található Bodegas Salentein pincészet, s leginkább a magasan fekvő szőlő ültetvényeiről és kiváló minőségű borairól ismert. A Salentein pincészet pinot noir borai leginkább könnyedek, közepes testűek, élénk gyümölcsökös ízekkel, valamint az ibolya és a rózsa virágos jegyeivel.

Oregon, az USA elfeledett borvidékének pinot noir borai

Oregon az Egyesült Államok északnyugati részén, a csendes-óceáni partvidéken található borvidék, amely hűvös éghajlatáról és kiváló minőségű pinot noir borairól ismert. A régió talaja elsősorban vulkanikus, néhány területen viszont üledékes és alluviális talajok találhatók. Az oregoni pinot noir borok összetettek és árnyaltak, ismerek az élénk savtartalmukról, a gyümölcsök (fekete cseresznye, a szeder) tisztaságáról, valamint összetett aromáiról és ízéről. Olyan ételekhez illenek, mint a sült lazac, a grillezett bárány, a sült kacsa, az erdei gombás rizottó és az érlelt sajtok.

Oregon bortermelésének története a 19. századra nyúlik vissza, amikor az Európából érkező bevándorlók szőlőtőkéket hoztak a régióba. A pinot noir azonban csak az 1960-as években vált népszerűvé Oregonban. Ez részben Dr. David Lett kutatásainak volt köszönhető, aki pinot noir szőlőt telepített a Willamette-völgyben, és megállapította, hogy a régió hűvös éghajlata és vulkanikus talaja kiválóan alkalmas a szőlő számára. Ma a Pinot Noir a Willamette-völgy legszélesebb körben telepített szőlőfajtája, és a régiót a világ egyik legjobb pinot noir-termő vidékeként ismernek el. Az oregoni Willamette-völgyben a Pinot Noir a legszélesebb körben telepített szőlőfajta, amely az összes szőlőterület (24.000 ha) mintegy 60%-át teszi ki. Oregonban, pontosabban az Eola-Amity Hills AVAban található a Zena Crown pincészet is, melynek pinot noir borai jellemzően közepes és telt testűek, bogyós gyümölcsök és szilva ízvilágával, valamint földes, gombás és erdei talajos jegyekkel. Az amúgy kaliforniai illetőségű La Crema Winery 2012 óta van jelen Oregonban, ahol ideális helyszínt talált az igényes pinot noir szőlő számára, így 3 AVA 10 ültetvényének szőlőit használják fel boraik lágy, savas, ugyanakkor virágos pinot noir boraik készítéséhez.

Oregon pinot noir borai