A zinfandel, Kalifornia "őshonos" bora

Kalifornia zinfandel borszőlő

A zinfandel az egyik legnépszerűbb Kaliforniában termesztett borszőlő, különösen népszerű az állam északi részén és a központi partvidéken. A szőlő szereti a meleg, napos napokat, de nem kedveli az erős hőséget. A vékony héjú gyümölcsök hajlamosak a rothadásra, ezért kulcsfontosságú a jó vízelvezetés az ültetvényeken, ezért a lejtőkre való ültetéshez is jól használható.

A Zinfandel borszőlő sejtelmes múltja

A Zinfandel termesztése az 1800-as évek közepén kezdett elterjedni Kaliforniában, s mára elterjedt a nézet, hogy ez a szőlő őshonos fajta az USA-ban. Mivel a kaliforniai éghajlaton jól fejlődik, a mai napig sokan vannak, akik határozottan úgy vélik, hogy évszázadok óta honos Kaliforniában. Ezzel szemben a Zinfandel egyes szakértők úgy gondolják, hogy az egyik legrégebbi szőlőfajta, amelyből még ma is készítenek bort. Vannak bizonyítékok annak tekintetében, hogy a zinfandel bor őse a Kaukázusban volt honos, ahol már az i.e. 6000 körül is termesztettek szőlőket. A Kaliforniai Egyetem kutatói később azt is megállapították, hogy az olaszországi Puglia borvidéken őshonos primitivo szőlőfajtáról, hogy genetikailag azonos a zinfandel szőlővel, azonban az olaszok biztosak voltak benne, hogy a zinfandel nem tartozik a hagyományos fajtáik közé.

A Zinfandel borszőlőnek viszont van egy, az olasz származásnál jobban bizonyított és  dokumentált útvonala Kaliforniába. Eszerint a szőlő egy osztrák gyűjtésből származik a Monarchia idejéről. Az akkor a Habsburg-birodalom részét képező Horvátországban több, a zinfandelhez kapcsolódó őshonos fajta is volt, de a legtöbbjük a 19. század végén eltűnt. Aztán 2001-ben fedeztek fel a kutatók Horvátország dalmát tengerpartján a helyben ismert "Crljenak Kaštelanski" mindössze kilenc megmaradt szőlőtőkéjét. A DNS-vizsgálat pedig megerősítette, hogy az ősi horvát fajta DNS-szerkezete megegyezik a kaliforniai zinfandel genetikai “ujjlenyomatával”.

Milyen egy zinfandel bor és milyen ételekhez ajánlják?

A Zinfandel egy igen sokoldalú szőlőfajta, amelyből az enyhén édes rozéboroktól - amiket fehér zinfandelnek is neveznek -  kezdve a száraz és lekváros vörösborokon át a koncentrált, nagyon édes késői szüretelésű borokig sok mindent el lehet készíteni. A zinfandel egy merész, gyümölcsös vörösbor, amelyet lekváros gyümölcsei és füstös, egzotikus fűszeres jegyei miatt szeretnek. A zinfandel illata általában cseresznye, szeder és ribizli jegyeket, valamint csillagánizs, édesgyökér és kardamom jegyeit hordozza magában. Többnyire sötét bogyós gyümölcsös ízeket mutat, így egy zinfandel bort kortyolgatva megtapasztalhatjuk az áfonya, a szilva, a mazsola és a füge érettségét.

Kaliforniai zinfandel szőlő

A zinfandel borok tökéletesen párosíthatóak grillezett húsokhoz, tésztákhoz és számos vegetáriánus ételhez. A nehezebb, húsos és grillezett ételek közül jól passzolnak a zinfandelek a pácolt húsokhoz, grillezett steakekhez és sertéshúsokhoz, az amerikai barbecue-khoz, valamint tészta vörös mártással készült tésztákhoz. A zinfandel az egyik legjobb választás a pörzsölt, fűszeres étel típuskhoz is, gondoljunk csak a sült bordára, a marhaszegyre, a sült kolbászra, vagy bármire, amit füstölnek vagy édes, fűszeres páccal, dörzsöléssel kezelnek.

A vegetáriánus ételek közül a fiatalabb és fehér zinfandel borok jól illenek az ízgazdag és merész vegetáriánus ételekhez, pl. a vegetáriánus currykhez és a tempéhez. A merészebb stílusú zinfandelek viszont inkább a grillezett zöldségekhez, sült babhoz, grillezett halloumihoz és karamellizált hagymához ajánlatosak. A zinfandel borban lévő édesség és gyümölcsösség harmonikusan ellensúlyozza a sajtok erős ízvilágát, így sajtokkal is jól párosítható, legjobban sós és gazdag sajtokkal párosul, mint például a füstölt gouda, a cheddar és a parmezán. Kiválóan passzol a zinfandel a grillezett halloumival és a sós kéksajtokkal is.

Három, zinfandel bort is készítő kaliforniai pincészet

A Seghesio Family Vineyards a zinfandel borászat terén szerzett gazdag örökségéről, évtizedes tapasztalatáról ismert. Zinfandel boraikra gyakran jellemző a merész és robusztus jelleg. Intenzív gyümölcsízeket mutatnak, amelyekben gyakran a sötét bogyós gyümölcsök, mint a szeder és a málna dominálnak, egy csipetnyi fűszerrel és fekete borssal. A Seghesio zinfandelek a gyümölcsök, a savak és a tanninok kiváló egyensúlyáról ismertek, ami strukturált és az érlelésre alkalmas bort eredményez. Gyakran bársonyos textúrával és hosszú, hosszan tartó lecsengéssel rendelkeznek.

Kaliforniai borvidék zinfandel bor

A Lodiban található Michael David Winery híres a sajátos és modern stílusú zinfandelek előállításáról. Zinfandel boraik jellemzően testesek, gyümölcsösek és ízgazdagok. Olyan érett és lekváros gyümölcsök jellemzőit mutatják be, mint a fekete cseresznye, az áfonya és a szilva, de a csokoládé, a vanília és a sütőfűszerek jegyei is hozzájárulnak komplex profiljukhoz. A Michael David zinfandelek könnyed és kedvelhető természetükről ismertek, általában sima és puha ízvilággal rendelkeznek, jól illeszkedő tanninokkal.

Az Artezin Wines a Kalifornia-szerte található, régi szőlőfajtákból álló zinfandel-dűlők egyedülálló tulajdonságainak bemutatására összpontosít. A zinfandel boraik többnyire kiegyensúlyozott és elegáns stílust mutatnak. Olyan élénk piros gyümölcsös ízeket mutatnak, mint a vörös cseresznye, az áfonya és a gránátalma, amelyeket finom fűszeres jegyek, például fahéj és szegfűszeg kísérnek. Az Artezin zinfandelek jellemzően közepes vagy telt testűek, mérsékelt tanninokkal és frissítő savakkal. Céljuk, hogy megragadják a fajta lényegét, hangsúlyozva a gyümölcs tisztaságát és a kifejező aromákat.

Bár mindhárom pincészet kivételes zinfandel borokat készít, a Seghesio kínálata inkább az erőteljes és strukturált stílus felé hajlik, a Michael David a merész és gyümölcsös kifejezésekre összpontosít, az Artezin pedig az egyensúlyt és az eleganciát hangsúlyozza zinfandel boraiban. A választás végső soron attól függ, hogy Ön személy szerint milyen stílust keres az amerikai zinfandel borok között.