Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Amerika legjobb borai a kaliforniai borvidékről

Az Amerikai Egyesült Államok területén már az 1500-as évek óta termelnek bort, az első széles körű bortermelés az 1620-as években kezdődött Új-Mexikóban. A bor iránti amerikai szerelem a korábbi európai telepesekig nyúlik vissza a 16. században, amikor a muscadine nevű őshonos szőlőből kezdtek bort készíteni.

Ma már az USA számos államában foglalkoznak szőlőtermesztéssel, de a teljes amerikai bortermelés több mint 90%-a a nyugati parton fekvő Kalifornia, Washington és Oregon államokban folyik. További államok, ahol jelentős szőlőtermesztés folyik, Új-Mexikó és Arizona az Egyesült Államok délnyugati részén, Idaho és Colorado a Sziklás-hegységben, valamint Texas, Kentucky, Tennessee, Georgia és Alabama az Egyesült Államok déli részén.

A nyugati parti borvidékek közül Kalifornia emelkedik ki, nem csak méretét tekintve, hanem a megtermelt bort mennyisége terén is. Napjainkban Kalifornia a bortermelés szempontjából az amerikai bortermelés kvintesszenciája, ugyanis a Wine Institute szerint Kaliforniában állítják elő az összes amerikai bor 85 százalékát (2017-es adat).

A kaliforniai borrégió négy bortermelő régióra osztható: az északi partvidékre, a központi partvidékre, a központi völgyre és a déli partvidékre. Az északi partvidék magában foglalja a San Francisco-öböltől északra fekvő kaliforniai North Coast nagy részét. A nagy kiterjedésű North Coast AVA (American Viticultural Area - Amerikai Szőlészeti Területek) a régió nagy részét lefedi. A nevezetes borvidékek közé tartozik Napa Valley és Sonoma megye, valamint az ezeken belüli kisebb al-AVA-k. A Central Coast magában foglalja a Central Coast AVA nagy részét, valamint San Luis Obispo, Santa Barbara és Ventura megyék egy részét. A Central Valley magában foglalja Kalifornia Középső-völgyének nagy részét, valamint a Sierra Foothills és Dél-Kalifornia egyes részeit. A South Coast Los Angeles és Orange megyét foglalja magában. Mindegyik régió borvidékek, AVA-k és szőlőültetvények sokféleségét kínálja.

Kalifornia borvidékének klímája és talaja

A kaliforniai borvidékek éghajlata régiótól függően változik. Kalifornia egy igazán mediterrán éghajlatú állam, meleg vagy forró, száraz nyarakkal és hűvös, nedves telekkel. A tengerparti régiók hűvösebbek és párásabbak, mint a szárazföldi völgyek. A Napa-völgyi régió mediterrán éghajlatú, meleg nyarakkal és hűvös telekkel. A Sonoma megyei régió hűvös éghajlatú, ködös reggelekkel és napos délutánokkal. A Central Coast régió enyhe éghajlatú, hűvös óceáni szellőkkel és ködös reggelekkel. 

Kalifornia borvidéke

A kaliforniai borvidékek éves csapadék mennyisége régiónként változik, azonban szinte mindenhol problémát jelent a forróság és a szárazság. A tengerparti régiók több csapadékot kapnak, mint a szárazföldi völgyek. A legszárazabb Central Coast régió átlagosan évi 250-500 milliméter csapadékot kap, szemben a Napa-völgyi vagy a Sonoma megyei régió átlagosan 600-750 milliméternyi csapadék-szintjével.

A fokozódó szárazság miatt dolgozta ki a Kaliforniai Egyetem Davis Campusa a klíma-klasszifikációs rendszerét. Ebben minden létező és potenciális kaliforniai szőlőtermő területet öt kategóriába soroltak az évi extrém forró napok száma alapján. Az öt kategória legjobbjai, a Davis Zones I., II., és III. területek általában az óceánhoz közel találhatók, ahol érvényesül annak hűsítő hatása, jellemző a pára. Innen származnak a legmagasabb minőségű borok. 

Kalifornia borainak 80%-a azonban a IV. és az V. zónába tartozó Central Valleyból származik. Ezek a nagy terméshozammal szüretelt, az Egyesült Államok minden részében, sőt világszerte elérhető borok. A magasabb minőséget az északi részeken Napa, Sonoma és Mendocino képviselik (elsősorban a cabernet sauvignon, pinot noir és chardonnay borok), délebbre ugyanezekkel a fajtákkal a Santa Cruz Mountains AVA magaslik ki, illetve Santa Barbara pinot noir-jai.

A kaliforniai borvidékeken a napsütés mennyisége régiótól függően változik. A tengerparti régiók hűvösebbek és párásabbak, mint a szárazföldi völgyek. A Napa-völgyi régióban meleg nyarak vannak, sok napsütéssel. A Sonoma megyei régióban hűvös az éghajlat, ködös reggelekkel és napos délutánokkal. A Central Coast régió enyhe éghajlatú, hűvös óceáni szellőkkel és ködös reggelekkel.

A kaliforniai borvidék régiói különböző talajokkal rendelkeznek. A Napa-völgyi régió ásványi anyagokban gazdag vulkanikus talajokkal rendelkezik. A Sonoma megyei régiónak sokféle talaja van, beleértve a vulkanikus, az alluviális és az agyagos talajokat. A Central Coast régió talajai változatosak, többek között mészkő, pala és homokkő.

A kaliforniai bortermelés múltja és jelene

Kalifornia borvidékein a leggyakrabban termesztett szőlőfajták a Cabernet Sauvignon, a Chardonnay, a Merlot, a Pinot Noir, a Sauvignon Blanc, a Syrah és a Zinfandel. A kaliforniai borokhoz ajánlott ételek a bortípustól függően változnak. A Cabernet Sauvignon például jól párosul vörös húsokhoz és erős sajtokhoz, a Chardonnay pedig a tenger gyümölcseihez és csirkéhez. A Merlot borokhoz jól illeszkednek a tészta-ételek, így a pizza is, míg a Pinot Noir-okhoz elsősorban a lazac és a bárány-ételek passzolnak. A Sauvignon Blanc jól illik salátákhoz és tenger gyümölcseihez, a Syrah a grillezett húsokhoz és zöldségekhez, míg a Zinfandel a fűszeres, grillezett ételekhez.

A kaliforniai bortermelés gazdag szőlészeti múltra tekint vissza, már az 1680-as évek termesztenek szőlőt Kalifornia területén. Akkoriban a spanyol jezsuita misszionáriusok a mediterrán térségben őshonos Vitis vinifera szőlőt ültettek a misszióikban, hogy az úrvacsorához való bort készítsenek - a missziós szőlő néven ismert fajta körülbelül 1880-ig virágzott. A szőlőtelepítés az államban igazán a spanyol ferences misszionáriusokkal kezdődött, akik Kalifornia első missziójával indultak: San Diego de Alcalá misszióval 1769-ben. 

A kaliforniai borok számára a fordulópont 1976. május 24-én következett be. Ekkor a lelkes, angol származású párizsi borszaküzlet tulajdonos és borkereskedő Steven Spurrier maga indult az Újvilágba és gyűjtött kaliforniai borokat, majd megszervezte ezek és méltó francia társaik vakkóstolását. A kilenc francia és egy amerikai szakemberből álló 10 fős zsűri fehérbor kategóriában a Chateau Montelena 1973 Chardonnay-t, vörösben pedig a Stag's Leap 1973 Cabernet Sauvignont hirdette ki győztesnek. A verseny így mindenki legnagyobb meglepetésére mindkét kategóriában kaliforniai győzelmet hozott. Az eset a„Judgment of Paris” elnevezéssel vonult be a köztudatba.

A kaliforniai borvidék régiói

Kalifornia borrégióban több borvidék is található. A legnépszerűbbek közé tartozik Napa Valley, Sonoma County, Lodi Country, Monterey Country, Paso Robles Country, Central Coast és Santa Barbara Country.

Kalifornia borvidékei térkép

(Kép forrása: https://carpe-travel.com/wine-country-california-wine-travel-guide/)

Napa Valley

A Napa Valley a leghíresebb kaliforniai borvidék, amely a világ legjobb borainak előállításáról ismert. A régió az állam északi részén található, és több mint 400 borászat otthona. A Napa-völgyben termesztett legnépszerűbb szőlőfajták a Cabernet Sauvignon, a Chardonnay, a Merlot, a Pinot Noir és a Sauvignon Blanc.

A Napa-völgyi AVA méretben nem túl nagy, mintegy 45 000 hektárnyi szőlőültetvénnyel rendelkezik. Mediterrán éghajlatú, meleg, száraz nyarakkal és hűvös, nedves telekkel. Az éghajlatot befolyásolja a Csendes-óceán közelsége és a régiót körülvevő hegyvonulatok. A Napa-völgy talaja változatos, és völgyenként változik. A régió talajtípusai széles skálán mozognak, beleértve a vulkáni hamut, az alluviális talajokat és az agyagos vályogtalajokat.

A Napa-völgy első szőlőültetvényei az 1700-as évek végére nyúlnak vissza, boripara azonban csak a 19. század közepén kezdett kialakulni. George C. Yount volt az első, aki komolyan szőlőt telepített Napa Valleyben, de John Patchett volt az, aki létrehozta az első hivatalos szőlőültetvényt és borászatot Napa Valleyben. Charles Krugnak tulajdonítják Napa Valley első kereskedelmi borászatának megalapítását 1861-ben, s 1889-re már több mint 140 borászat működött a vidéken. Ma Napa Valley a kiváló minőségű borok szinonimájává vált, és több mint 550 borászattal rendelkezik.

Közülük az egyik leghíresebb az 1893-ban alapított Stags' Leap Winery, ama a Napa-völgy Stags’ Leap körzetében található. A pincészet 2016 óta a Treasury Wine Estates tulajdonában van. A Stags’ Leap jellegzetes bora a Cabernet Sauvignon.

A Napa völgy másik híres borászata a Hess Winery, a pincészetet Donald Hess alapította 1978-ban. Főleg Cabernet Sauvignon, Chardonnay borokat készítenek, de más fajtákat is előállítanak.

Ha még többet akarsz megtudnia a Napa-völgyről, akkor olvasd el ezt a blog-bejegyzést: A kaliforniai Napa-völgy borainak világa

Sonoma County

Sonoma County szintén a világ élvonalában tartozó borok előállításáról ismert. A régió Kalifornia állam északi részén található, és több mint 400 borászat otthona. A régió völgyeiben a talajtípusok széles skálája megtalálható, beleértve a vulkáni hamut, az alluviális talajokat és az agyagos vályogtalajokat. Ezeken a változatos termő területeken a termesztett legnépszerűbb szőlőfajták a Chardonnay, a Pinot Noir, a Cabernet Sauvignon, a Merlot és a Zinfandel. 

Sonoma megye mediterrán éghajlatú, meleg, száraz nyarakkal és hűvös, nedves telekkel. Az éghajlatot a Csendes-óceán, a San Francisco-öböl és a régiót körülvevő tengerparti dombok befolyásolják. A tengerparti régiók hűvösebbek és párásabbak, mint a szárazföldi völgyek. A régió éghajlata hűvös, ködös reggelekkel és napos délutánokkal.

A Napa völgy mellett Sonoma megye Kalifornia másik legrégebbi és leghíresebb borvidéke. A régió gazdag borászati múltra tekint vissza, az 1850-es években Európából bevándorolt orosz telepesek kezdtek szőlőket telepíteni és borkészítéssel foglalkozni. Az első kereskedelmi célú szőlőt 1855-ben telepítették Sonoma megyében, ahol ma már több mint 425 borászat és több mint 60.000 hektárnyi szőlőültetvény található.

Sonoma megye legnépszerűbb borászatai közé tartozik a Kendall-Jackson Winery. A Kendall-Jackson családi tulajdonban lévő borászat díjnyertes borokat állít elő első osztályú kaliforniai szőlőültetvényeiről. Helyben borkóstolókat és egyedi, farmtól az asztalig terjedő étel- és borélményeket is kínálnak. A Kendall-Jackson Winery-t a kaliforniai Jess Stonestreet Jackson alapította 1982-ben. Chardonnay-ja azonnal sikeres volt, és folytatta a szőlőültetvények felvásárlását. Jess Jackson jelenleg elképesztő, 12 000 hektárnyi szőlőterület tulajdonosa vagy irányítója Kalifornia borvidékén.

Kalifornia Lodi County szőlő

Lodi County

Lodi megye is Kalifornia állam északi részén található, és több mint 80 borászat otthona. Lodi megye éghajlatát a Sacramento-San Joaquin folyó deltája és a Sierra Nevada hegység befolyásolja. A borvidék éghajlata a Földközi-tenger mentén uralkodó mediterrán éghajlathoz hasonló, forró, száraz nyarakkal és hűvös, nedves telekkel, meleg nappalokkal és hűvös éjszakákkal, az átlagos éves csapadékmennyiség 450-500 milliméter körül alakul. A talaj a Lodi AVA területén belül változó, bár a legtöbb helyen mély vályog található, amelyet időnként nagy sziklák borítanak. A Lodi megyében termesztett legnépszerűbb szőlőfajták a Zinfandel, a Cabernet Sauvignon, a Chardonnay és a Merlot.

A kaliforniai Lodi nagy múltra tekint vissza a borszőlő-termesztésben, amely az 1800-as évek közepére nyúlik vissza, amikor Joseph Spenker kezdett el borszőlőt termeszteni a megye területén. A régió történelmileg a termelők tulajdonában lévő borászati szövetkezeteknek adott otthont, amelyeket elsősorban német gazdák alapítottak az 1880-as években a filoxéra-járvány gazdasági következményeinek kezelésére. Ma Lodi a legnagyobb kaliforniai borvidék, ahol több mint 110.000 hektáron folyik a termelés.

Lodi híres a zinfandel boráról, és a világ vezető termelője. A világ Zinfandel-termelésének több mint 70%-a ebből a kis borvidékről származik. Lodiban öt kiemelkedő borászat és több mint 70 butik-borászat található, amelyek a kis tételű, kézzel készített borok előállítására specializálódtak. 

Lodi megye legnépszerűbb borászatai közé tartozik a Michael David Winery, ami egy több mint 150 éve családi tulajdonban lévő kaliforniai borászat. A Michael David Winery tulajdonosai testvérek, Michael és David Phillips, akik a lodi szőlőtermelő Phillips család ötödik generációját képviselik. A Phillips család az 1850-es évek óta foglalkozik gyümölcs- és zöldségtermesztéssel a Lodi régióban, és közel egy évszázada termeszt borszőlőt. Michael 1984-ben indította el a családi pincészetet, amikor a borszőlő még csak egy volt a Lodiban termesztett növények közül, és csak néhány borászat létezett. David 1989-ben csatlakozott a vállalkozáshoz. Ma Michael a vezérigazgató és társtulajdonos Daviddel együtt, aki az elnök és “első számú szurkoló”.

Monterey Wine Country

A Monterey Wine Country története több mint kétszáz évvel ezelőtt kezdődött és mára Kalifornia egyik legjelentősebb prémium szőlőtermő vidékévé nőtte ki magát. Monterey megye viszonylag újonnan került fel az Egyesült Államok bortérképére. Csak az 1960-as években indult be itt a kereskedelmi célú szőlőtermesztés, amikor a Salinas-völgy lett a szőlőültetvények telepítésének helyszíne a kaliforniai partvidék ezen szakaszán. A megye termőterülete hatalmas, északról délre 90 mérföldön át húzódik, s a 45.000 hektárnyi termesztett szőlő-ültetvényén belül kilenc különálló AVA található. 

A Monterey viszonylag hűvös, mérsékelt éghajlatú borvidék, ahol a vegetációs időszakban a Salinas-völgyön keresztül déli irányban élénk, hideg szél fúj. A talaj homokos, és a legtöbb régióban a Salinas-folyóból származó, kiterjedt öntözésre van szükség a nem túl magas (400-450 mm) éves csapadákátlag miatt. A Monterey Wine Countyt nyolc elsődleges talajtípus (főleg palás agyag, valamint vályog-talajok) jellemzi, amelyek páratlan ízű borokat adnak, és ideálisak a szőlőtőkék számára. A megye legjobb borai közé tartoznak: Chardonnay, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Zinfandel

A borvidék kiemelkedő borászata a J.Lohr Vineyards, ami egy családi tulajdonban lévő borászat, amely díjnyertes Chardonnay, Pinot Noir és Cabernet Sauvignon borokat kínál Paso Robles, Monterey és Napa Valley boraiból. Évtizedek óta fenntartható módon gazdálkodnak az általuk kiválasztott területeken. Három nagyon különböző Pinot-t termesztenek és készítenek, mindegyiknek saját stílusa és helyismerete van.

Paso Robles Wine Country

A Paso Robles Wine Country egy nagy bortermelő terület Kalifornia Central Coast régiójának déli végén. Paso Robles első kereskedelmi célú borszőlőtermelői olyan családok voltak, akik több generáción keresztül telepedtek le a régióban. Paso Robles-i szőlőtermesztés a 18. század végére nyúlik vissza, amikor az első borszőlőt telepítettek a spanyol hódítók és a ferences misszionáriusok. 1787-ben megalapították a San Miguel Archangel missziót, amely borszőlőt hozott a Paso Robles-i borvidékre. Andrew York szőlőtermesztési sikereinek köszönhetően többen telepítettek szőlőt Paso Roblesban. 

Paso Robles a hűvös tengerparti klímájáról ismert, és az itt található szőlőültetvények Kalifornia egyik legtermékenyebb talaján teremnek. Az éghajlat száraz - az éves csapadék átlag 280-300 mm -, de enyhe hőmérsékletű, ami tökéletes a szőlőtermesztéshez. A régió többféle talajtípussal rendelkezik, de elsősorban az időjárás formálta gránit, a szerpentin, a pala és a mészkő alkotja.  A hivatalos Paso Robles AVA több mint 40.000 hektárral és 200 borászattal Kalifornia legnagyobbjai közé tartozik, és jól ismert az örökölt fajtájú zinfandelről, a Rhône-stílusú borokról (Cabernet Sauvignon, Syrah, Chardonnay, Pinot Noir), valamint a Paso Robles Wine Country-ra jellemző vörös keverékekről és stílusokról. 

Nevezetes borászatuk a Monterey County-nál már bemutatott J.Lohr Vineyards.