Lu Rappaio, azaz a fürt pugliai dialektusban. Ebben a borban elénk tárul, mit is tud egy fürt. Mély rubinvörös szín jellemzi, illatában feketeribizli, eperdzsem köszön reánk, mellette rozmaring, ibolya és egyfajta földes jegyek játszanak. Lágy, bársonyos, egész szánkat betöltő maradandó élmény.
Primitivo szőlőből készül, ami a vezető szőlőfajta a vidéken, már augusztusban beérik, sokáig lehet tőkén hagyni, így koncentráltabb bort ad. Nagy test, magas alkohol, sok gyümölcs, rengeteg fűszer jellemzi borát. A szőlő Manduriából származik, a Primitivo leghíresebb eredetvédett területéről, egyedi gazdag vörös talaj jellemzi, mely vas-oxidban és szervesanyag tartalomban kiemelkedő. Hagyományos, pugliai stílusban, albarello, azaz bokorszerűen művelt szőlőtőkéről kézzel szüretelve. Augusztusban kézi szürettel gyűjtik be, ezután jön acéltartályban a héjon áztatás és erjesztés, emellett a bor másik részét - hűen a hagyományos vörösborkészítési eljáráshoz - különböző fából készült hordókban áztatták héjon és érlelték.
- Alkohol: 14%
- Fogyasztási hőmérséklet: 16-18 fok
- Ételpárosítás: Lágy, érett kéksajt, vörösboros őzgerinc, rozmaringos báránysült, kacsamell meggyraguval
- 2020: Gold Medal Berliner Wine Trophy
- Luca Maroni: 97 points
- Mundus Vini: Silver Medal
|