Leírás és Paraméterek
Feldolgozás: A szőlőt préselés előtt hűtik, hogy elkerüljék az aromák elvesztését. A préselt lé hozama 50%. Az alapborok jelentős savtartalommal és alacsony pH-értékkel rendelkeznek, ideálisak a hosszú érleléshez. A palackozás után a második erjesztés és érlelés a 30 méter mélyen a föld alatt található pincékben történik, egész évben állandó 14 fokos hőmérsékleten. A pincében legalább 48 hónapos érlelés történik.
Származás: A cava alapborokat Penedès középső, belterületi részén található ültetvényekről származó szőlőből állítják elő, ahol a parcellák 350 és 700 méter közötti tengerszint feletti magasságban helyezkednek el. Itt a mediterrán szellő hatása kevésbé érvényesül, a nappali és az éjszakai hőmérséklet nagyobb kontrasztot mutat, ami miatt a szüret valamivel később kezdődik, mint a középső és a tengerparti területeken, és a terméshozam is jóval alacsonyabb, mivel a talajnak kisebb a nedvességmegtartó képessége.
Fogyasztás: Ajánlott 6ºC és 8ºC közötti hőmérsékleten fogyasztani, és jégvödör használata a hőmérséklet fenntartásához a kiszolgálás során.