Betekintés a dél-afrikai borok világába

Dél-Afrika borok Stellenbosch borvidék

Sokak számára meglepő lehet első hallásra, hogy Dél-Afrikában már több mint 350 éve termesztenek szőlőt és készítenek borokat egyre nagyobb hírnévre téve szert. Az első szőlőtőkéket 1655-ben ültették el, közvetlenül azután, hogy a hollandok partra szálltak és kereskedelmi állomást létesítettek Afrika déli csücskében. A hajósok kőrében közkedvelt volt a bor, mivel nem poshadt meg mint a víz, így a dél-afrikai borok biztos felvevőpiaccal fejlődhettek a 19. századig, az európai piacok elvesztéséig és az itt is pusztító filoxéra-járványig. Azóta Dél-Afrika bortermelése igen nagyra nőtt, már több mint 10.000 gazdálkodó folytat szőlőtermesztést, többségükben borszőlőkkel foglalkozva. Az apartheid-rezsim bukása után Dél-Afrika visszakerült a kereskedelem vérkeringésébe, ami a dél-afrikai borok számára is meghozta az ismertséget és új piacokat nyitott meg számukra.

A dél-afrikai borok a borvilág jelentős szereplőjévé vált, és a könnyű asztali boroktól kezdve a testes vörösborokon át a portói stílusú borokig sokféle, az európai borok karakterére emlékeztető bort állít elő. A Dél-Afrikában a legtöbbet telepített borszőlőfajta a bársonyos chenin blanc (vagy más néven steen), ami a borszőlők 18,6%-át teszi ki. A termesztett népszerűbb szőlőfajták közé tartozik a colomard, a második legtöbbet ültetett szőlőfajta Dél-Afrikában. A harmadik helyen 11%-al a legtöbbet termesztett vörösbor szőlő, a cabernet sauvignon áll, amit 10%-os aránnyal követ a shiraz. A pinotage pedig egy egyedülálló dél-afrikai szőlőfajta, amelyet a pinot noir és a cinsault szőlők keresztezésével hoztak létre. Ez a jellegzetes szőlőfajta Dél-Afrikában az összes telepítés mintegy 7%-át teszi ki.

A messziföldön híres Stellenbosch borvidék

Dél-Afrikának hat, főleg a partok közelében található borrégiója van, melyek közül Western Cape a legnagyobb és az egyik legfontosabb. Itt található Dél-Afrika leghíresebb borvidékei közül többek között a Stellenbosch, a Paarl és a Franschhoek területei. A Western Cape éghajlata olykor lehet hűvös és esős (mint Cape Pointban és Walker Bayben), de a leggyakrabban mediterrán jellegű. A tájat a meredek, hajtogatott hegyek jellemzik, amelyek nagyjából párhuzamosak a tengerparttal, Stellenbosch környékén alacsonyabb hegyekkel, Durbanville környékén pedig magas hegyvonulatokkal. A talajok többnyire ősi eredetű gránitból állnak, változó mennyiségű agyaggal és homokkal. A talajok jó vízelvezetésűek és alacsony termékenységűek, ami ideális a szőlőtermesztéshez.

Dél-Afrika borvidékek térkép

(Térkép forrása: https://www.theyachtcruwineguide.com/rough-regions-guide/south-africa)

Stellenbosch Dél-Afrika egyik leghíresebb borvidéke, a szőlőtermesztéshez ideális mediterrán éghajlattal, forró és száraz nyarakkal - a februári és márciusi napok némelyike 40 °C fölé emelkedik -, valamint hűvös és csapadékos telekkel. Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinotage, Shiraz, Chenin Blanc és Chardonnay borairól ismert. Stellenbosch talajai a sötét alluviálistól az agyagosig terjednek. Ez, továbbá a jó vízelvezetésű, dombos terep és a mediterrán éghajlat kiválóan alkalmas a szőlőtermesztésre, így Stellenbosch adja a dél-afrikai bortermelés 8,5%-át.

A Kleine Zalze borászat

A Kleine Zalze egy díjnyertes borászat, amely a Cape Winelands szívében, Stellenboschtól mindössze két mérföldre található. A különböző lejtőkön, talajokon és fekvésekben elhelyezkedő szőlőültetvények, amelyek a Kleine Zalze borok termését adják, ki vannak téve az Atlanti-óceán partjáról érkező friss óceáni szellőnek, amely mindössze 15 km-re fekszik. Ez a hűvös éghajlat finom ízeket eredményez, ugyanakkor optimális termesztési és érési feltételeket biztosít a gyümölcsök számára. A kivételes borok készítését a különböző talajokhoz és lejtőkhöz kifejezetten illeszkedő fajták és klónok gondos kiválasztása, valamint a gazdaság kiterjedt természeti értékeinek szakszerű kezelése tesz lehetővé. 

Ez a folyamatos figyelem a részletekre vezetett oda, hogy a Kleine Zalze 2020-ban új csúcsokat ért el, és a Platter's dél-afrikai borkalauz, a világ vitathatatlanul legátfogóbb dél-afrikai borkalauza az év legjobban teljesítő borászatának nevezte. Nemrégiben a Kleine Zalze négy dupla aranyat és a legjobb eredményt elért borásznak járó díjat nyerte el a nagy elismerést kiváltó Veritas Awards 2022 nemzetközi borversenyen.

Dél-Afrikai borok Kleinze Zalze picészet

Egy 1692-ben végzett összeírás szerint Nicolaas Cleef 1683-ban telepedett le a de Groote Zalze nevű farmon, Stellenbosch mellett, a Blaauwklippen folyó partján. Cleef a németországi Grosszalze-ban született, és 1684-ben vette feleségül Barbara Lefevre-t, a belgiumi hugenotta menekültet. 1692-re családot alapítottak és 7.000 szőlőt telepítettek a de Groote Zalze birtokon. 1695-ben kapott tulajdonjogot az 57 morgennyi földterületre, amelyet 12 éven át és művelt 1708-ban bekövetkezett haláláig. A de Groote Zalze birtok a család és leszármazottak tulajdonában maradtak, s folyamatosan hullámozva, de gyarapodtak az évszázadok során.

1996-ban Kobus Basson és családja megvásárolta a Kleine Zalze-t, és továbbfejlesztette a birtokot, miközben egy prémium Stellenbosch bormárkát hozott létre. 1996 óta a család a többi földterületet is megszerezte, amelyet egykor de Groote Zalze néven ismertek. Folytatták a pince felújítását és a szőlőültetvények újratelepítését, hogy felépítsék a mai Kleine Zalze-t. 2022 szeptemberében a tulajdonjog az AdVini, egy világhírű francia borászati vállalatra szállt át, új fejezetet nyitva a Kleine Zalze Wines számára.

A szőlőket a Kleine Zalze birtokon telepített 120 hektárnyi szőlőültetvényről szerezik be, a fennmaradó részt pedig hosszú távú szerződésekkel bizotsítják, így a szőlőtől a palackozásig ellenőrzés alatt tarthatják a folyamatokat. Henning Retief szőlész biztosítja a díjnyertes bor-portfóliók alapjait, és a fenntarthatóságot szem előtt tartó szőlészeti technikák alkalmazásával biztosítja a kivételes minőségű borszőlők termesztését.