Leírás és Paraméterek
Feldolgozás: A 2023-as esztendő a lassú érlelés és az elegáns borok szezonja volt, kiváló savakkal és ásványossággal. Ez a szezon a téllel kezdődött, az átlagot meghaladó csapadékmennyiséggel. Ez lehetővé tette a jó vegetatív növekedést és a jó életerőt a szőlőültetvényben. A szőlőt kézzel szedték és a kora reggeli órákban óvatosan szállították a pincészetbe. A szőlő 50%-át egészfürtös eljárással préselték, hogy még figyelemre méltóbb eleganciát érjenek el, míg a maradék 50%-ot bogyózták, zúzták és préselték, hogy a lehető legjobban megőrizzék a természetes savtartalmukat. Ezután a nedű 85%-át rozsdamentes acéltartályokban erjesztették, a fennmaradó 15%-ot pedig 6 hónapig érlelték.
Származás: A sauvignon blanc szőlők az Aconcagua hegységből, a Costa szőlőültetvényről származnak, amely 12 kilométerre található a Csendes-óceántól. 2005-ben és 2009-ben telepítették itt a szőlőket, ahol a talaj vékony agyagos rétegből áll, ami metamorf kőzeten (pala) helyezkedik el. Ezáltal jelennek meg az ásványi jegyek az e szőlőültetvényeken termesztett borokban.
Fogyasztás: Csodálatosan passzol a citrusos páccal készült grillezett garnélarák nyársakhoz, a fűszerekkel sült lazachoz és a friss kecskesajtos salátához rukkolával és grapefruittal, mivel a bor élénk savai, ropogós citrusos jegyei és a gyógynövényes frissesség jegyei tökéletesen kiegészítik ezen ételek könnyű és frissítő ízvilágát.
Fajta összetétel | 100% Sauvignon Blanc |
Típus | Fehérbor |
Évjárat | 2023 |
Alkoholfoktartalom | 13.5% |
Ország | Chile |
Régió | Aconcagua |
Vivino pontszám | 4 pont |
Tim Atkin | 89 pont |