Michael David Winery a kaliforniai Lodiból

Michael David Winery szőlők

Lodi öröksége

A Phillips család az 1850-es évek óta foglalkozik gyümölcs- és zöldségtermesztéssel a Kaliforniában található Lodi vidékén, és közel egy évszázada termesztenek borszőlőt. A Michael David Winery-t a Phillips család 5. generációját képviselő testvérpár, Michael és David Phillips alapították. Michael 1984-ben indította el a családi pincészetet, amikor a borszőlő még csak egy volt a Lodiban termesztett növények közül, és csak néhány borászat létezett. David 1989-ben csatlakozott a vállalkozáshoz. Ma Michael a vezérigazgató és társtulajdonos Daviddel együtt, aki az elnök és “első számú szurkoló”. 

Amellett, hogy a Michael David Winery a legjobb Lodi borok előállítása iránti szeretet és szenvedély mellett megérti annak fontosságát is, és vezető szerepet tölt be a fenntartható gyakorlatok terén. Michael Davidék a többséghez képest jobban meghallják az idők szavát, hogy a következő generációk számára jobbat hagyjanak hátra, mint amit kaptak az előzőtől. Ezért a Phillips család Kalifornia államban a legprogresszívebb fenntartható gazdálkodási módszereket alkalmazza. 

Lodi szabályai

Rendhagyó borkollekciójuk mindegyike a kaliforniai Lodiban termesztett szőlőből készül a több mint 100 szabványból álló Lodi Szabályok alapján, amelyek a minőségi borok fenntartható előállításának minden szempontját figyelembe veszik. A több mint 100 „szabályt”, azaz a környezeti, társadalmi és gazdasági fenntarthatóságot célzó gyakorlatot tartalmazó Lodi Rules tanúsítvány segíti mind a borászatokat, mind a fogyasztókat abban, hogy jobb döntéseket hozzanak a borkészítés és -fogyasztás során. Ezeket a szabályokat világszerte tudósok, akadémikusok és környezetvédelmi csoportok vizsgálták át, s egész Kalifornia államban a legrészletesebb fenntartható szőlészeti előírásoknak számítanak.

Lodi szellemisége

Mint régi szőlőtermelők, a Phillips család továbbra is főként a saját maguk által több mint 800 hektárnyi ültetvényen termeszt szőlőjüket dolgozzák fel. A pincészet által termelt mennyiség miatt azonban a szőlő fele a saját birtokukról, körülbelül fele pedig más termelőktől származik. Ezért nagy figyelmet fordítanak a helyi termelőkkel fenntartott kapcsolatok ápolására is, valamint a hosszútávú partnerségek kialakítására ki a helyi közösségekkel. Egészen 2018-ig a Michael David összes szőlője Lodiból és a borvidék szűkebb környékéről származott, amikor is Sonoma megyében vásároltak egy szőlőültetvényt és borászatot. Így a Michael David pincészete most már 23 hektár ültetvénnyel rendelkezik Alexander Valley-ben is.

Michael David Winery Freakshow borok

Lodi borai

Michael David borai között a bordeaux-i stílusú, a rhone-i stílusú és természetesen Lodi legismertebb fajtája, a Zinfandel is megtalálható. Melissa Phillips Stroud, Michael Phillips lánya, az értékesítés és marketing alelnöke elmondta: „Apám fiatalon Franciaországban járt, és beleszeretett a Rhone régióba. És nálunk van az Egyesült Államok legrégebbi Syrah ültetvényei közül néhány. A bordeaux-i fajták elég könnyen beszerezhetők, a Zinfandel pedig híres Lodiban”.

A Michael David Winery nem csak a borok, de a nevek és a címkék rendhagyó gyűjteményét is kínálja. A Michael David eredetileg a Seven Deadly Zins, a Symphony és az Incognito borairól volt ismert, de ma már a Freakshow, az Inkblot és a Earthquake borokat is készít. A Phillips család szereti hangsúlyozni a minőségi borok fontosságát egyedi és szórakoztató címkékkel. A Freakshow vörösborok szemet gyönyörködtető címkéi például a régi idők karneváljain létező „szörnyszülött show-k” előtt tisztelegnek.

Lodi jelene

Az idő múlásával a Phillips család korábbi gyümölcsös standja és a 12-es főút mellett lévő útszéli kávézója teljes értékű borászattá vált. Ma már kiterjedt, de jól járható területekkel van tele. Ösvényei egy nagy szabadtéri kóstolóteremhez és négy szabadtéri, esernyővel fedett asztalhoz vezetik a látogatókat. Emellett a létesítményhez tartozik egy beltéri borbár, pékség, kávézó, valamint egy speciális bisztró és palackozó étterem is. Ma a pincészet évente 600.000 ládányi bort termel, és több mint 40 országba exportál.