Leírás és Paraméterek
Feldolgozás: A szőlőt kézzel szedték és óvatosan, kis, körülbelül 15 kilós ládákban szállították a borászatba, hogy a szőlő ne sérüljön meg. Ott a szőlőt gondosan megvizsgálták, összezúzták és rozsdamentes acéltartályokba töltötték, ahol a szőlő 30%-át 5 napig hidegen áztatták. Az alkoholos erjesztés őshonos élesztőkkel rozsdamentes acéltartályokban történt. A borok teljes macerációs ideje 8 és 20 nap között volt. Végezetül, a bort 14 hónapig érlelték francia tölgyfahordóban, 10%-ban új tölgyfahordóban.
Származás: A szőlők az Aconcagua hegységből, a Costa szőlőültetvényről származnak, amely 12 kilométerre található a Csendes-óceántól. 2005-ben és 2009-ben telepítették itt a szőlőket, ahol a talaj vékony agyagos rétegből áll, ami metamorf kőzeten (pala) helyezkedik el. Ezáltal jelennek meg az ásványi jegyek az e szőlőültetvényeken termesztett borokban. A száraz és kissé hideg, alacsony terméshozamú szezon egészséges szőlőt és rendkívül koncentrált és szerkezetes borokat eredményezett. A 2021-2022-es szezon az elmúlt 100 év egyik legszárazabbja volt, 2021 januárja és decembere között mindössze 98 mm csapadék hullott. A történelmi átlag 300 mm volt, de két száraz év után (2019 és 2021) ez 228 mm-re csökkent, ami kevesebb mint 100 mm csapadékot jelent évente.
Fogyasztás: Jól illik grillezett bélszín steakhez, fűszeres marhahúsos empanadákhoz és rozmaringgal és fokhagymával párolt báránycombhoz is.
Fajta összetétel | 100% Syrah |
Típus | Vörösbor |
Évjárat | 2020 |
Alkoholfoktartalom | 13.5% |
Ország | Chile |
Régió | Aconcagua |
Vivino pontszám | 3.9 pont |